България влиза в Шенген на два етапа

0
Премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт от 1 януари 2024 година
Премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт от 1 януари 2024 година

Премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт от 1 януари 2024 година

България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа, пише EURACTIV България. Изданието се позовава на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Първо, през октомври ще падне контролът през летищата. Пълноправното членство с премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт от 1 януари 2024 г., предаде NOVA.

Кореспондентът на NOVA в Брюксел Антоанета Николова сподели, че няма официално обявен разчет за приемането ни в Шенген.

Кореспондентът на Club Z в белгийската столица Момчил Инджов посочи, че важността на редовното правителство е много голяма, защото то може да взема пълноправни решения.

"Важно е и това, че кабинетът е проевропейски. Поне два пъти седмично обаче има гонки с мигранти, което говори, че има хора от високите етажи, помагащи на бежанците да влязат у нас", посочи той.

Относно избора на нов български еврокомисар Николова отбеляза, че той е повлиян от желанието на Фон дер Лайен за полово равенство и баланс на политическото семейство. И допълни, че се иска опит в европейските институции, а ресорът ще бъде определен според качествата на кандидата.

Според Инджов Фон дер Лайен държи да има по две кандидатури - мъж и жена.

"Илияна Иванова е по-позната в Брюксел, член е на Сметната палата. Везните обаче клонят към Лорер от гледна точка на ресорите. Тези на Мария Габриел са разпределени между датския еврокомисар и Маргаритис Схинас. Неизбежно ще има преразпределение на ресорите и всеки ще отговаря за повече от един", смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Браво на Румен Радев! Въпреки спънките, създадени от новото нелегитимно правителство, летеца ще ни вкара в Шенген. Сега и бюджет ако направи златен ще стане. Браво и на Гешев, че се издъни сам, Урсула ще спи спокойно. Радев не искаше да му вижда гърба де, но тъпата Конституция го задължи да подпише освобождаването му от поста Главен прокуратур.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари