България вече не разполага с нито една подводница

0
България вече не разполага с нито една подводница
Снимка: Топ новини
В Българския военноморски флот вече няма подводници, стана ясно по време на пресконференция, посветена на 135 години от създаването му. И четирите ни подводни лодки са изведени от експлоатация, защото, поради лошото си техническо състояние, са станали опасни за екипажите, пише "Топ новини".

Една от подводниците е дарена на Община Варна, която ще я изложи на видно място, за да може да бъде разглеждана от жителите и туристите, а останалите са били продадени на търг от Министерството на отбраната. Две от тях вече са „прибрани“ от новите си собственици, предстои да бъде взета и третата. Това обясни след пресконференцията командващият ВМС контраадмирал Димитър Денев.

По време на срещата с медиите той обясни, че при учения подводница осигурява Турция. В тази връзка по време на срещата с медиите беше подчертано, че България се нуждае, както от подводници, така и от друго въоръжение, свързано с военноморските сили, чийто празник отбелязваме днес. Днес беше пояснено и че флотът ни вече има само една база.

Стана ясно обаче, че заетите в него са се включили в справянето с последиците от наводнението във варненския квартал Аспарухово и са поканили ръководството на русенската местна и областна администрация в лицето на кмета Пламен Стоилов и областния управител Венцислав Калчев на изпращането на випуск 20104 на Военноморското училище във Варна. Церемонията ще бъде на 10 август.

Беше обяснено, че работата на военноморските сили на България е свързана и с разчистването на все още откриваните в нашите води мини, бомби и снаряди от Втората, а много често и от Първата световна война.

По време на пресконференцията беше пояснено, че военното учение на НАТО Бриз 2014, което се проведе в началото на юли в български черноморски пристанища, не е било във връзка със събитията в Украйна и не е било насочено срещу никого. То е било планирано още през декември 2013 г., поясниха военните.

По време на срещата с медиите бяха наградени и трима военнослужещи от кмета Пламен Стоилов. Те получиха парична награда, плакет „Русе“ и грамота. Отличени бяха капитан Георги Веселинов, капитан-лейтенант Илия Стойчев и офицерски кандидат Атанас Атанасов.

Капитан Георги Веселинов е заместник-началник на щаба на военно формирование 22580 – Варна. Той е награден за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и проявен висок професионализъм. Капитан Веселинов е русенец, потомствен военен.

Капитан-лейтенант Илия Стойчев е началник на Школа за водолази във военно формирование 28580 – Варна. Награден е за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и проявен висок професионализъм при разузнаване, обезвреждане и унищожаване на морски мини и боеприпаси.

Офицерски кандидат Атанас Атанасов е командир на охранително-домакински взвод във военно формирование 44320 Сенокос. Той е награден за отлично изпълнение на функционалните си задължения, безупречно носене на военната служба и във връзка със 135-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

Програмата за провеждането на основните мероприятия от честването на годишнината на ВМС стартира днес от 13 часа със срещи на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев с областния управител Венцислав Калчев и с кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Русенският градоначалник прие в кабинета си контраадмирал Денев, който му подари почетния знак на военноморските сили. Кметът пък му връчи плакет „Русе“ за проявен висок професионализъм.

След това, от 14,00 часа във фоайето на Доходното здание беше отрита изложба. Програмата продължи със среща на офицери от ВМС с децата от Морски скаутски клуб „Приста скаут“ – Русе, които са на лагер в Лесопарка „Липник“.

От 18.30 часа ще бъдат положени венци и цветя на Паметника на моряка в Русе. От 19.30 часа пред Доходното здание ще се състои концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред сградата на Доходното здание.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари