България спешно разкрива нови центрове за бежанци

0
Президентът отива да провери натиска на Кулата и в Елхово
Президентът отива да провери натиска на Кулата и в Елхово Снимка: БТА

Президентът отива да провери натиска на Кулата и в Елхово

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков даде да се разбере, че ще се наложи спешно разкриване на нови центрове за мигранти заради натиск на границата, основно на хора от Афганистан.

"Бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти", казва Рашков пред БГНЕС. Той поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово. Така мигрантите биват настанявани по-близо до границата, след като я преминат. По думите му големи групи афганистанци наближават Турция и се очаква да направят опит да проникнат на територията на България.

Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка и адекватни мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки“, заяви МВР-министърът.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция.

Утре държавният глава ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП "Капитан Андреево“, след което ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск. След това президентът ще посети и Регионалния координационен център в РДГП - Елхово.

Само преди ден стана ясно, че президентът Румен Радев свиква на 16 август, понеделник, Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще се обсъждат мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата с Турция, както и надигащата се нова Ковид вълна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари