България ще учи Монголия как се строи метро с малко пари

0
Плевнелиев: За нас Монголия е важен партньор и доверен приятел в Азия
Плевнелиев: За нас Монголия е важен партньор и доверен приятел в Азия Видео: БГНЕС

На тържествена церемония президентът Плевнелиев бе посрещнат пред сградата на президентството с военен ритуал от почетна рота и музика пред президентския дворец, който се намира на широк площад в самия център на Улан Батор. Бяха проведени разговори на четири очи между него и монголския му колега, а между двете делегации се подписаха двустранни споразумения между външните министерства, за обучение на монголски студенти в български ВУЗ-ове, за техническа помощ в сектор земеделие, за научно сътрудничество между БАН и Монголската академия на науките.

За нас Монголия е важен партньор и доверен приятел в Азия, подчерта Плевнелиев на специалния брифинг пред медиите. Той изреди областите на сътрудничество между двете страни , които са перспективни, между тях - фармацевтиката, земеделието, информационните технологии, отбраната. "Ще бъдем вашия глас в ЕС, вашия най-голям приятел. Радваме се , че българският парламент ратифицира рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Монголия. То със сигурност ще укрепи и българо-монголските отношения, посочи държавният глава. Плевнелиев пожела успешно домакинство на срещата на върха Европа-Азия, която ще се проведе в Монголия през 2016 г. и която ще издигне международния авторитет още повече на азиатската страна.

На въпрос на монголска медия как ще бъде решен въпросът с визите за монголците за България, които имат затруднения с тях, Плевнелиев отговори така: България възстанови своето посолство в Улан Батор, работим и за откриване на консулска служба. Това означава и по-ефективно издаване на съответните визи. Президентът ни подчерта, че е съгласен с домакините си, че България е регионален хъб за информационните и комуникационни технологии, тъй като всички световни концерни в тази област имат бизнес у нас. Той заяви, че българска компания изгражда система за комплексен контрол на транспорта в Монголия, че вече е подписано споразумение за изграждане на модерна оранжерия в азиатската страна и че скоро кметът на Улан Батор ще бъде на посещение в София, за да му покажем строежа на софийското метро.

Разговорите и срещите ни преминаха в топла дружеска атмосфера. Бяха засегнати въпроси на разширяването и развитието на търговско-икономическите ни отношения, инвестициите, отбраната, селското стопанство и др., добави той. Скоро и министърът на земеделието на Монголия ще посети България, за да потърси опита на страната ни в този важен за азиатската страна сектор.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари