България се готви за протести под мотото "Нито една повече"

1
Кметове на областни градове ще се включат в акцията в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора
Кметове на областни градове ще се включат в акцията в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора

Кметове на областни градове ще се включат в акцията в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора

Под мотото „Нито една повече“ тази вечер в цялата страна се провеждат протести срещу насилието. По повод нашумелия случай от последните дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова съгражданите си да изразят позицията си срещу насилието и написа:

„Пълна подкрепа за пострадалото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция!“

Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ:

Няма нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето, малтретирано по брутален начин от един мускулест садист.

Няма родител, чието сърце да не се е свило от болка и гняв!

Насилието над жени продължава да бъде ежедневие в България.

Издевателствата над по-слабите добиват ужасяващи размери.

Ненавиждам бруталната агресия във всичките ѝ измерения! На улицата, в училищата, в семействата, във взаимоотношенията.

Като човек и баща ще се присъединя към шествието.

Защото никой не заслужава да бъде смазван нито физически, нито психически, нито заради усещането за липса на справедливост.

Ще бъда там.“

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и член на УС на НСОРБ:

Никаква толерантност към насилието и насилниците!

Омерзен съм от случилото се в Стара Загора. Шокиран съм от насилието над едно младо момиче, смаян съм от неспособността на правосъдната ни система да въздаде справедливост. Насилието е най-уродливата човешка проява, за нея няма и не може да има нито обяснение, нито оправдание. Като мъж, българин и лекар, като син, съпруг и баща аз съм дълбоко потресен от случилото се. Гневен съм. Никое човешко същество няма право да наранява или унижава друго човешко същество. Никое общество не трябва да допуска и да търпи подобни прояви. Ние сме хора, за Бога! Знам, че днес гневът на много хора е насочен към съдебната система, която действа твърде тромаво и създава усещането, че жертвите са беззащитни. Но истинският проблем не е в това, че обществото не наказва насилниците, а в това, че ги създава. С това трябва да се борим. С това съм се борил и аз през целия си живот – като лекар и като кмет на община Карлово.

Довечера от 18 часа пред Районния съд в гр. Карлово ще има протест по повод случилото се в Стара Загора. Ще бъда там! Респект към младите хора, които организират протеста. Подкрепям напълно този възвишен бунт срещу насилието. Дълг и отговорност на всеки почтен и добър човек е да заяви честно и смело: „Така повече не може!“ Всеки от нас трябва да бъде непримирим към която и да е форма на насилие, където и да се случва – у дома, на улицата, на работното място или в училище. Ако не сме единни в защитата на доброто, никой не е в безопасност. Както беше писал преди 400 години английският поет Джон Дън – „Не питай за кого бие камбаната, защото камбаната бие за теб!

Стефан Радев, кмет на община Сливен:

Като човек и като баща няма как да не бъда потресен от случилото се с младото момиче от Стара Загора.

Осъждам агресията и насилието във всичките им форми и смятам за недопустимо да се примиряваме с тях.

Изразявам пълната си подкрепа към момичето, нейното семейство, близки и заставам зад провеждането на мирното шествие в цялата страна днес.

Като граждани и като хора не бива да допускаме да се случва нещо подобно на когото и да било и не бива да спираме да изискваме справедливо наказание за насилниците.“

Галина Стоянова, кмет на община Казанлък и член на КС на НСОРБ:

30 години градим “демократична държава”! 30 години създаваме поколение, без да го възпитаваме! Израстнаха хора без уважение, без респект към никого, без чувства, безнравствени и безразлични!”

Често те са наши “приятели” във фейсбук, съседи, колеги! Но ние не ги забелязваме, не ги осъждаме за думи, постъпки, шофиране, цинизми и поведение, с което се правят на “мъжкари” и “готини” комплексари! Защото се страхуваме, защото не ни пука за другите, защото не искаме проблеми, защото няма справедливост, защото…

Такива човешки същества ни възмущават едва когато посегнат зверски на друг човешки живот! Тогава пишем дълги постове, палим свещи и шестваме по улиците на градовете ни! И така изминаха 30 “демократични“ години, в които да нарежеш 400 пъти с макетно ножче дете- момиче, е “лека телесна повреда”!

И аз имам внучка на 1 година! Знам, че нищо друго не е важно за нея днес, освен да се върне справедливостта, която се отсъжда от високоморални властимащи хора, в случаи като този, когато животинското проговори в някой! Искаме да има справедливост!

Искаме да се върне правото, да подредим справедливо прекрасната ни България! Защото всичко друго е излишно, когато посегнат на детето ни!

Това е дневният ред на обществото!

И никой няма никакво право да го пренарежда!”

Пенчо Милков, кмет на община Русе:

„Никое човешко същество не трябва да причинява жестокост с усещане за безнаказаност и всесила!

Като юрист съм се изправял срещу стотици случаи на несправедливост, промушена през “вратички” на правосъдието. Като кмет прегръщам всеки пример на добра сила в името на общността.

Съдебната система може да “прости" на изверга с макетното ножче, но ние, хората, няма.

Русе се присъединява към националния протест заради случая с обезобразеното момиче от Стара Загора. Да издигнем своя глас за строга присъда.

Елате днес в 18 часа пред Съдебната палата на протеста "400 шева - Свобода или Смърт".

Защото жестокостта и агресията нямат място сред нас.“

Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица:

"Днес нашият град също ще бъде част от вълната на подкрепа за 18-годишното момиче, станало жертва на брутално насилие в Стара Загора.

В 18:00 часа на площад „Георги Измирлиев” всеки може да изрази своята съпричастност и да поиска справедливо наказание за насилника.

Нека заедно кажем стоп на насилието. Правосъдната система трябва да свърши своята работа, но и всички ние трябва да направим нещо, за да спрат подобни ужасяващи новини.

Като баща на двама тийнейджъри - дъщеря и син, си давам сметка, че всички имаме отговорност като родители да възпитаваме децата си да не насилват и да не търпят да бъдат малтретирани."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари