България се движи постоянно напред в света на иновациите

0
Форум по иновации
Форум по иновации Снимка: Българо-израелски форум по иновации в хотел „Маринела“ в София

България е на 57-мо място в света по иновации и се предвижваме постоянно напред. Това обяви зам.-министърът на икономиката Даниела Визиева при откриването на българо-израелски форум по иновации в хотел „Маринела“ в София, който се организира от Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и посолството на Израел у нас. Страната ни има силно развит ИТ сектор, който осигурява над 80 000 работни места и заема 10% от Брутния вътрешен продукт, подчерта зам.-министърът.

Визиева допълни, че новите технологии трябва да бъдат въведени и в останалите сектора в България. Тя даде за пример Израел, където иновациите се развиват бурно през последните 25 години. Държавната помощ там за новите технологии не е непременно свързана с предоставянето на финансови средства. Компаниите се възползват от регулаторни механизми и облекчения. Процесът се регулира изцяло от бизнеса. Израел отделя 6% от своето БВП за иновации. Докато България на този етап няма тези възможности, каза още зам.-министър Визиева.

Във форума участваха още Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Янив Алфи, директор на Български център по иновации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари