България раздава територии от Национален парк Пирин и Природен парк Витоша

0

Свиква се протест за защитените територии на 11 ноември, сряда, в София.

София, 2 ноември 2015 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че в шумотевицата около местните избори продължават незаконните действия в Национален парк Пирин и Природен парк Витоша под благосклонния поглед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин, и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша.

Двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша. Природозащитниците свикват протест в София на 11 ноември, сряда, о 18,30 ч на Попа. Те питат: Дали Министерски съвет не се отблагодарява така за изборна помощ? Какво става в Национален парк Пирин? В прессъобщение днес по обяд МОСВ обяви в прав текст, че в Национален парк Пирин ще се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка.

Справка показва, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г. Разрешението за подмяната на лифта, беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват. Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева, че разрешава сечта в Национален парк Пирин.

Изключително нелепи и грозни са обясненията на МОСВ, че „полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г.“ Какво става в Природен парк Витоша? Проверка на коалицията „За да остане природа в България“ показва, че в района хижа „Алеко“ се извършват няколко незаконни дейности без план, без разрешително за строеж и е в противоречие с действащия ПУ: - незаконосъобразно разкопаване в Природен парк Витоша (извън пистите) с цел прокарване на система за изкуствен сняг (без необходимите разрешителни).

При изораването край пистата „Витошко лале“ има унищожен и подраст, което е престъпление според наказателния кодекс. - преместване на „морени“ и изравняване на терени извън пистите (вероятно с цел разширяването им) - изкопи по самите писти - сеч и прокарване на нови пътища - строят се противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на средства. Въпреки внесените над 300 становища, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша, той беше внесен за разглеждане в МОСВ. След мръсна кампания в един от вестниците, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, беше уволнен и един от служителите на МЗХ, който отговаря за защитените територии като Природен парк Витоша.

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари