България преговаря за въвеждане на еврото като паралелна валута

1
Това обяви финансовия министър Асен Василев, но не пожела да разкрие повече подробности
Това обяви финансовия министър Асен Василев, но не пожела да разкрие повече подробности

Това обяви финансовия министър Асен Василев, но не пожела да разкрие повече подробности

България води преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 година. Това се разбра в сряда от отговори на финансовия министър Асен Василев, който официално представи проектобюджетът за 2023 г, съобщи mediapool.bg.

На практика, ако Брюксел и Европейската централна банка дадат "зелена светлина" фирмите в страната ще имат възможност на доброволен принцип да реализират сделките си или в левове или в евро. Такъв механизъм вече прилага Черна гора.

Оказа се, че България вече води преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута, като Василев не пожела да разкрие подробности по тях.

"Нека да си проведем всички разговори с Европейската централна банка и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевременно коментирана", каза Василев. Той обаче детайлно обясни какво означава еврото у нас да се прилага като паралелна валута.

"Знаете, че в България в момента две фирми могат да извършват сделки в евро. Но физическите лица нямат право да извършват сделки в евро, както и да си получаваме заплатите в евро. Знаем, че има държави както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват. Т.е. ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да могат да го направят, без държавата да ги ограничава. В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати по закон се извършват само в левове", разказа Василев.

Преди ден Василев посочи, че в момента бизнесът губи 1.5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната.

В сряда Василев посочи, че България в момента отговаря на два от трите критерия за приемане на еврото. Покриват се критериите, свързани с до 3% дефицит и критерия, свързан с дълга.

"Критерият, свързан с инфлацията започваме да се доближаваме, но там е въпрос както беше и при Хърватска кои държави ще бъдат извадени като изключения спрямо другите държави", уточни министърът на финансите.

От догодина предстои и въвеждане на данък върху мултинационалните компании, които у нас са предимно търговски вериги и банки.

"Става въпрос за данък върху мултинационални компании, който е общ за целия ЕС, но в следствие на него ние ще получим по-високи постъпления в нашия бюджет, ако има такива компании, които са на територията на страната. Става въпрос за компании, които имат приходи над 800 млн. евро и са мултинационални в определени критерии. В България такива компании са големите ритейлъри и в банковата сфера. Допълнителните разчети към този момент, от допълнителните 5% корпоративен данък, който ще бъдат събрани са мисля, че от порядъка на 250 млн. лв.", каза Асен Василев.

Като цяло проектобюджетът, предложен от Асен Василев за 2023 г. е с до 3% дефицит и не предвижда увеличение на данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    плюс минус
    Защо не пазят лева? Има държави в ЕС, които си запазиха валутите. Може би ЕС ще се разпадне, защото много започнаха да командват държавите да правят това, което им казват евро чиновниците.
  • 14
    2
    123
    А с референдума, какво се случва? Аз не желая да чувам за евро, докато у нас не се развие собствена икономика, производство и капитална чистка на съдебната система и прокуратурата от корумпирани и масонски изчадия.
  • 11
    1
    mvoe
    айде да не въвеждаме еврото изобщо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари