България пак може да стане заложник на Борисов

0
Кой колко ще вземе на изборите? Какво ще стане после?
Кой колко ще вземе на изборите? Какво ще стане после?

Кой колко ще вземе на изборите? Какво ще стане после?

Преди месец и нещо пуснах тук какъв брой гласове и какъв брой мандати са взели партиите на предишните четири парламентарни избори (ще ги пусна пак отдолу). И какво може да се очаква за сегашните избори, накъде могат да се насочат гласовете. Изборите наближиха, ето актуалната прогноза от мен.

Брой депутати в бъдещия парламент:

ГЕРБ - 80-85 (900-950 хил. гласа)

БСП 80-85 (850-900 хил. гласа - намаляват гласовете и на БСП спрямо предишните избори, защото сега има още партии за протестен вот срещу ГЕРБ)

Това при избирателна активност към 50%. Спирам дотук, ще напиша по-подробно в e-vestnik.

Важното е, че ГЕРБ не може да направи правителство, дори да влезе и ВМРО. Трябва да се включи в коалиция и ДПС, и пак не могат да съберат 121 депутати. Но и ВМРО и ДПС в една коалиция е невъзможно (макар че кой знае на какво са способни за кокала).

Възможностите за правителство са ГЕРБ + Има такъв народ + Демократична България. Но такава коалиция може да стане само без Борисов премиер. И май с външен натиск натам отиват нещата.

Виси възможността, ако Борисов спечели с малко изборите, да се нацупи, че не искат да правят с него коалиция и да има нови избори наесен. Веднъж вече го направи през 2013 г., когато демонстративно върна мандата, още като му го връчи президентът Плевнелиев. И дори излезе от парламента. Тоест, България пак може да стане заложник на Борисов.

От нови избори наесен не се знае дали нацупеният Борисов ще спечели повече. Има и много фактори като епидемия, икономическа криза от нея и не само от нея и т. н.

Иван Бакалов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари