България иска да стане новият хъб за доставки за Азия

0
Търсенето на логистични услуги от България нараства за някои стоки
Търсенето на логистични услуги от България нараства за някои стоки

Търсенето на логистични услуги от България нараства за някои стоки

В статията си "България иска да стане нов хъб за природен газ" Агенцията за икономическо развитие на Германия (Germany Trade & Invest - GTAI) информира за актуалното състояние в българската логистична индустрия. Транспортните разходи се увеличават, но търсенето на логистични услуги е голямо, тъй като компаниите разширяват маршрутите за доставка, се посочва в статията, цитирана в най-новия брой на бюлетина Bulgarien Aktuell на Германо-българската индустриално-търговска камара, получен в БТА.

Глобалните кризи, прекъснатите вериги за доставки и високите разходи за гориво, кризата с коронавируса, а сега и войната в Украйна, оказват пряко въздействие върху транспортната и логистичната индустрия и задълбочават проблемите с капацитета в момента. Това се усеща осезаемо от спедиторите, складовите оператори и другите доставчици на логистични услуги в България, се посочва в статията.

Недостигът на шофьори и камиони се влошава, откакто Русия нападна Украйна. Търсенето на складове също се увеличава, тъй като компаниите се стремят да направят своите вериги за доставки по-устойчиви, да разчитат по-малко на производство "точно навреме" (Just-in-Time) и да имат повече стоки на склад.

България иска да стане новият хъб за доставки за Азия

В същото време търсенето на логистични услуги от България нараства за някои стоки, включително кабелни снопове и електронни компоненти за автомобилната индустрия. Логистичната индустрия се възползва от тенденцията компаниите да диверсифицират доставките си на заготовки, като използват доставки от България.

Транспортни маршрути

През България минава паневропейският транспортен коридор VIII. Тази ос запад-изток свързва южните Балкани и пристанищата на Адриатическо море на запад с пристанищата на Черно море на изток. Товарните превози се извършват от български транспортни фирми основно по автомобилен път.

България няма железопътна връзка със Северна Македония, се отбелязва в статията. В средносрочен план обаче това трябва да се промени. През октомври 2021 г. правителствата на двете страни се ангажираха да разширят напълно железопътния трафик по транспортен коридор VIII до 2030 г.

Друг важен маршрут за автомобилния транспорт е връзката север-юг чрез паневропейския транспортен коридор IV, който свързва Дрезден и Прага със София.

Третият маршрут - паневропейският транспортен коридор VII - води над Дунав от Регенсбург до черноморското пристанище Констанца. В България крайдунавските пристанища Русе, Видин и Лом са най-големите пунктове за претоварване на стоки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Може би….
    Може да иска ама швабен зи битте ще искат да папат на тънко!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари