България им даде от своята сила!

0
Русенска инициатива за създаването на уникален сборник за българските евреи интелектуалци
Русенска инициатива за създаването на уникален сборник за българските евреи интелектуалци Видео: БНТ

„България им даде от своята сила“ е единствената русенска инициатива, която получи одобрение и финансиране по линия на българското европредседателство.

Международното дружество „Елиас Канети“ в града и историкът Веселина Антонова подготвят сборник и документална изложба, посветени на българските евреи интелектуалци.

Елиас Канети, Алексис Вайсенберг, проф. Мати Пинкас. Това са само част от личностите, чието дело оставя незаличими следи в културното ни наследство. Затова и Веселина Антонова и дружество „Елиас Канети“ решават да издирят повече за живота и творчеството им и да го съберат в сборник. До този момент такъв труд в България не съществува.

Веселина Антонова – историк: Издирваме тези личности от еврейски произход, които имат своето реално участие в културния живот на Европа и обикновено на Щатите. Целта ни е също да припомним много забравени имена.“

В сборника ще присъстват и наши съвременници. Като например проф. Самуил Рефетов. Той е роден в Русе и получава световна известност с откритие, което променя основни представи в медицината при диагностика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Така нареченият Синдром на Рефетов му носи номинация за Нобелова награда.

Веселина Антонова – историк: За мен беше предизвикателство да го открия, защото открихме 4 поколения назад в архива информация за неговия род.“

Сборникът и документалната изложба ще бъдат готови през май тази година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари