България и Словения ще си сътрудничат в ядрената енергетика

0
Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“
Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“ Снимка: Министерски съвет

Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“

Словения се готви да увеличи мощностите на своята атомна енергетика и е готова да почерпи опит от България, която е по-напред от нея в плановете си за разширяване на АЕЦ „Козлодуй“. На двустранна среща в рамките на 18-ия Стратегически форум в словенския град Блед днес премиерът акад. Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“ или като купувач на енергия, или като инвеститор. „Ние обвързваме този проект с дългосрочна прогноза за потреблението на енергия, която обхваща периода поне до 2050 г. Тя показва, че двата нови реактора, съчетани с удължаване на живота на вече съществуващите, ще са достатъчни да осигурим базовите енергийни мощности, докато решим как да развиваме енергетиката си след средата на века“, обясни българският министър-председател.

България е готова да помогне на Словения също за квалификацията на специалисти в тази сфера.

Словения проявява интерес към сътрудничество с България и във военната промишленост. Там вече развиват системи за борба с дронове и работят върху разширяване на пазара за своята продукция. Премиерът акад. Денков изрази готовност за осъществяване на контакт с български предприятия в тази и сходни сфери.

Словенският министър-председател за пореден път изрази пълна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз.

По време на форума в Блед българският премиер проведе двустранни срещи също със своя колега от Косово Албин Курти и със Светлана Тихановска – лидер на беларуската опозиция в изгнание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    България и Словения ще си...
    Това майтап ли е или сапунка от сапунения академик? Денков иди си с мир!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари