България и Румъния имат обща перспектива за присъединяване към Шенген

0
Държавните глави Румен Радев и Клаус Йоханис ще обсъдят енергийната, икономическата и транспортната свързаност
Държавните глави Румен Радев и Клаус Йоханис ще обсъдят енергийната, икономическата и транспортната свързаност Снимка: Facebook

Държавните глави Румен Радев и Клаус Йоханис ще обсъдят енергийната, икономическата и транспортната свързаност

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис ще обсъдят енергийната, икономическата и транспортната свързаност на двете страни, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген, по време на официалното посещение на Йоханис в страната ни днес, съобщиха от прессекретариата на президента. Румънският президент е в България по покана на Румен Радев.

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство, посочват от прессекретариата на българския държавен глава.

"Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, предоставяне на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна", съобщават от президентската администрация на северната ни съседка, пише БТА.

На площад „Св. Ал. Невски“, в 12:00 ч., Румен Радев ще посрещне Клаус Йоханис с официална церемония. Държавният глава на Румъния ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. От 12:30 часа, на „Дондуков“ 2, Румен Радев и Клаус Йоханис ще имат среща "на четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Румъния. В 13.30 часа двамата президенти ще направят съвместни изявления пред медиите.

Румен Радев и Клаус Йоханис са имали срещи и в рамките на неформалната тристранна среща на тема "Бъдещето на обединена Европа“ в Русе на президентите на България, Австрия и Румъния, на 4 май 2018 г., на срещата на високо равнище на 8 юни 2018 г. на Б9 във Варшава (Полша), на срещите на високо равнище на инициативата "Три морета" на 17 и 18 септември 2018 г. в Букурещ (Румъния) и на 8 и 9 юли 2021 г. в София, на която домакин е България, както и на срещата на високо равнище на инициативата "Три морета" в Рига, Латвия, на 20 и 21 юни 2022 година.

Президентът Румен Радев е на еднодневно работно посещение в Букурещ на 15 март 2022 година. Във фокуса на разговорите му с президента на Румъния Клаус Йоханис са темите за преодоляване на изоставането в регионалната свързаност, координирани усилия за недопускане на хуманитарна катастрофа в условия на бежанска криза и изграждането на ефективни отбранителни способности в усложнената среда на сигурност, предизвикана от войната в Украйна. Президентът Румен Радев има среща и с български офицери от Щаба на Многонационалната дивизия "Югоизток", разположена в Румъния.

На 19 януари 2023 г. президентът Румен Радев обсъжда в телефонен разговор с румънския си колега Клаус Йоханис съвместните усилия на България и Румъния за присъединяването им към Шенген. Двамата държавни ръководители се обединяват около позицията, че двете държави отговарят на установените критерии за членство в Шенгенското пространство и многократно потвърдената готовност за това от европейските институции и мнозинството страни членки на ЕС трябва да доведе до конкретни решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари