България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View

0
Платформата се ползва вече 15 години
Платформата се ползва вече 15 години Снимка: Google Street View

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View през 2021 г. и се нарежда на 46-т място в класацията, съобщават от офиса на "Гугъл" в България

Платформата се ползва вече 15 години, предаде БТА

В далечната 2007 г. "Гугъл" прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на "Гугъл", оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо. Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата - създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаос, а една от най-желаните дестинации за почивка от българите - Малдивите - се нарежда на 100-то място.

Сред най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 - април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата Св. Александър Невски в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света - Бурж Халифа в Обединените арабски емирства, следвана от Айфеловата кула в Париж и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия. Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче в истанбул (461 място) и дори дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

През последната година интересът към музеите, разглеждани в платформата, също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей, следвана от Музея на илюзиите в София, Националният природонаучен музей в София, Паркът Мини България във Велико Търново, Музеят на солта в Поморие, Музеят "Къкринско Ханче" в Къкрина, Община Ловеч, Музейко в София, Църквата-музей "Христос Пантократор" в Несебър, Музеят на розата в Казанлък и Етнографският музей на открито "Етър“ в Габрово.

Функцията Street View на Google Maps за България е въведена през 2013 г. Впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване. Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома. Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари