България е в топ 50 на най-иновативните икономики в света за годината

1
Какво определя икономика като иновативна?
Какво определя икономика като иновативна?

Какво определя икономика като иновативна?

От 2000 г. глобалните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност са се утроили до 2,4 трилиона долара, пише Money.bg. През 1960 г. само в САЩ са правени почти 70% от глобалните разходи за научноизследователска и развойна дейност, а до 2020 г. техният дял е спаднало до 30%.

От създаването на работни места, до националната сигурност и промишлената конкурентоспособност, научноизследователската и развойна дейност играе жизненоважна роля в икономическия растеж и иновациите на една страна, като оказва влияние върху почти всяка част на обществото - пряко или косвено.

Инфографиката класира най-иновативните икономики в света, използвайки данни от Глобалния индекс на иновациите на WIPO на ООН.

Какво определя иновативната икономика?

Анализират се общо 81 индикатора в седем категории за изчисляване на резултата на дадена държава. Рамката има за цел да идентифицира индикатори, които насърчават иновативна среда и революционни технологии.

Струва си да се отбележи, че общият резултат за иновации на всяка държава е комбинация от тези категории и страните с подобни резултати могат да бъдат силни в различни области, но в различни области.

50-те най-иновативни страни през 2022-а година

Швейцария се нарежда на първо място⁠ за 12-та поредна година, изпреварвайки САЩ, Южна Корея и Израел. За мнозина това може да е изненада. Всртаната се наблюдава силно сътрудничество между университетите и индустрията. Освен това страната привлича таланти благодарение на високото си качество на живот.

На второ място са Съединените щати, които харчат най-много за научноизследователска и развойна дейност с над 700 милиарда долара годишно. Четири от петте компании с най-големи разходи в областта са в Америка: Amazon (42,7 милиарда долара), Alphabet (27,6 милиарда долара), Microsoft (19,3 милиарда долара) и Apple (18,8 милиарда долара).

Държави в Европа също заемат добри места в топ 10, включително Швеция (3), Обединеното кралство (4) и Холандия (5).

Южна Корея (6) също заема почетно място в научноизследователската и развойна дейност. Това се дължи на конгломерати като Samsung и LG.

Европа

С 15 от 25-те най-големи икономики в света, Европа е силен притегателен център за насърчаване на иновациите. Континентът е лидер в социалния прогрес, равенството и др.

За мнозина технологичната продукция не е първото нещо, което идва на ум, когато си помислят за Европа, но сделките с рисков капитал скочиха с над 53% през 2021 г. Лондон, Берлин и Париж бяха водещи градове за такъв тип сделки с рисков капитал.

България също попада в престижната класация, като ние сме на 35-то място и оставяме зад нас държави съседите си Турция (37), Румъния (49), Гърция (44).

Северна Америка

В Северна Америка САЩ са на първо място. Страната се нареждат на първо място по редица показатели, включително сътрудничество между университетите и индустрията за научноизследователска и развойна дейност.

На второ място в региона е Канада (15-о място).

Южна Америка

Чили (50-то място) е на първо място в региона, благодарение на своя обещаващ технологичен сектор. Към днешна има около 8000 технологични компании. Страната има и най-високия мащаб на мобилна свързаност в региона. В края на 2021 г. стартира първата 5G мрежа в Южна Америка.

След Чили е Бразилия (54), която отбеляза рекорден брой IPO през 2021 г., които бяха оценени на близо 7 милиарда долара.

Близкия изток и Централна Азия

Най-високо класиран в региона е Израел (16). Това е единствената страна в световен мащаб, която харчи над 5% от БВП за научноизследователска и развойна дейност. Като цяло, тя е световен лидер в патентните заявки и износа на услуги в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Гъстотата на стартиращи предприятия на глава от населението в страната е 16 пъти по-голяма от тази в Европа.

Малката островна държава Кипър (27) е на второ място, подкрепяна от правителствено финансиране, фокусирано върху стартиращи компании.

Източна Азия

Южна Корея (6) се класира най-високо в Източна Азия и Океания и се е утвърдила като лидер в технологиите и иновациите на световната сцена. Чрез своята инициатива New Deal правителството оглавява проекти за интелигентно здравеопазване, изкуствен интелект и други.

Африка

Най-високо класираната в Африка е островната държава Мавриций (45).

Там правителството ускорява инвестициите в технологични инкубатори, сътрудничество между научни изследвания и бизнес и дава данъчни стимули за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.

Южна Африка (61) следва Мавриций в списъка, като град Кейптаун привлича предложената централа на Amazon за 300 милиона долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари