България е надплатила 1 милиард лева за газ след разпадането на сделката с "Газпром"?

1
Явор Куюмджиев смята, че ако ТЕЦ-овете бъдат спрени, страните около нас ще угаснат
Явор Куюмджиев смята, че ако ТЕЦ-овете бъдат спрени, страните около нас ще угаснат Снимка: БГНЕС

Ще се стигне ли до арбитраж между "Газпром" и България?

Логично е, след като има спорен договор, който е прекратен, да се стигне до арбитраж, а какво ще стане на него - могат да кажат само съдиите. Промяната на договора доведе до това, че през последните месеци от прекратяването България е надплатила 1 милиарда лева за газ. Ако беше изпълняван, това нямаше как да се случи. Това заяви в ефира на предаването "Денят ON AIR" енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Според експерта по ядрена безопасност проф. Георги Касчиев, в подобни случаи трябва да се запази мълчание.

Двамата събеседници коментираха и сагата с компанията "Джемкорп".

"Идеята в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде включен 1 гигават слънчеви мощности, огромно количество батерии и завод за тяхното производство ми намирисва на лобизъм. Не искам да казвам корупция. Това да се унищожат мините е безумие в сегашната реалност", подчерта Куюмджиев.

Проф. Касчиев също е на мнение, че идеята да се сключи меморандум с компания, която е финансов посредник, има офшорни дружества, чийто партньор е американска компания с борд, съставен от пенсионирани генерали и адмирали, е странна.

"Меморандумът е подписан без всякакво съгласуване с Министерството на енергетиката. За всичко беше пълна изненада. Не е изключено до скоро във ведомството да не са имали никаква информация за това как в преговаряно", поясни експертът по ядрена безопасност.

В студиото на Bulgaria ON AIR Куюмджиев припомни, че предходният кабинет не е поел ангажимент да бъдат затворени "Мариците", но е поел такъв за намаляването на въглеродните емисии с 40% спрямо нивото през 2019 г.

"Това означава, че към днешна дата трябва да си намалим производството на електроенергия от въглищните централи с 60%, което означава намаляване на работата на мините и увеличаване на цената на въглищата. Освен това, ще се намали възможността да изнасяме", констатира той.

Куюмджиев обобщи, че ако ТЕЦ-овете бъдат спрени, всички страни около нас "ще угаснат", тъй като в момента "България е стожер на енергетиката в цяла Източна Европа".

"Опората на нашата енергийна сигурност са въглищните ТЕЦ-ове, докато ядрената ни енергетика е силно уязвима", заключи проф. Касчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    сащ е агресор
    Сделката е "разпадната" от сащническите партии - пп-тата, дебетата и герб!
  • 4
    1
    българин
    И в чий джоб потъна този милиард?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари