Българите в Тел Авив чакат правителствения самолет

0
Близо до летището са обезвредени две ракети
Близо до летището са обезвредени две ракети Снимка: БТА

Близо до летището са обезвредени две ракети

Правителственият „Ербъс отново лети към Израел. България изпраща отново правителствения самолет – за трети път, за да прибере всички български граждани и семействата им, които са потърсили помощ в посолството ни в Тел Авив.

В този момент нашите сънародници са на Летище „Бен Гурион“ – най-голямото летище в израелската столица, и чакат пристигането на държавния „Еърбъс“. Пред bTV преди малко те разказаха, че само на няколко метра от тях са били взривени две ракети.

Изпращането на правителствения самолет се наложи, защото организирания от държавата полет на частна компания за днес се провали. Сънародниците ни разказаха тази сутрин, че планът е бил те да се приберат срещу 200 евро на човек.

В късния следобед се оказа, че застрахователят на компанията е отказал да плати за полет в район на война.

Тази сутрин Елена получава обаждане от посолството, че е организиран полет до София.

Не мога да разбера какво означава спасителен полет, като искат за моето семейство 800 евро на това ли се нарича помощ, помощ безплатна, помощ платена. Аз съм член на една уотсап група, там имам 400 човека, не всеки има възможност , семейства има с деца, бройте по 200 евро на човек - това са невероятни суми. това ли е спасението“, пита тя.

Въпреки това Елена тръгва към летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Оказва се обаче, че тя и семейството ѝ ще се приберат с правителствения самолет.

Днес застрахователят на тази компания отказа да изпълни застраховката на полета, защото полетът се води над зона, където има война. Ние трябваше да реагираме бързо да осъществим полета с правителствения полет, който в момента лети и най-вероятно ще бъдат осъществени два полета“, коментира транспортният министър Гвоздейков.

Казали сме от първия ден, че правителственият самолет ще осъществява полети, докато има нужда и тези“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Около 18:00 часа Елена вече е на летището. На място има и представител на посолството. Елена разказва, че само преди няколко минути близо до летището са обезвредени две ракети.

"Чухме ги и ги видяхме с очите си как ги обезвредиха, чу се два пъти бум", казва Елена.

Една българка обаче избира да остане в Израел.

Доктор Мариана Замир е на първа линия в най-голямата болница в Израел и Близкия изток. Тази сутрин пациентите, ранени във войната са 200, 40 от тях в критично състояние. Дерматологът и хирург признава, че най-тежко сега е разпознаването на жертвите.

Голяма част от израелските медици пък са мобилизирани и се движат с армията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Иван
    Стига ревахте бе,стойте си там!Нали вихаресва?Евреите ще ги избият,те се отпуснаха,и ето,все пак са войници,изложиха се....много
  • 6
    3
    Русенка
    А вие къде плащате своите данъци и осигуровки - в България или в Израел? Нека държавата, за чието развитие допринасяте, да ви плати билетите.
  • 4
    2
    плюс минус
    Странно нещо е това "двойно" гражданство! Кой си ти? Българин или някой друг? Две майки ли имаш?
  • 3
    1
    ...
    До сега лизахте еврейски мъдури, сега Българския правителствен самолет чакате, курвички. Иначе от чужбина всички сипвате по България и по останалите да я крепят поне още малко, но сега чакате да се върнете, нали ? Хлебарки долни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари