Българите по света се включват в протестите срещу правителството

5
Българите зад граница няма да седим безучастно и да гледаме LIVE-ове във Facebook от протестите в България
Българите зад граница няма да седим безучастно и да гледаме LIVE-ове във Facebook от протестите в България

Българите зад граница няма да седим безучастно и да гледаме LIVE-ове във Facebook от протестите в България

Българи, живеещи в чужбина, организираха протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Целта им е да подкрепят протестите в София, които продължават цяла седмица.

Разговарям с Жана Сталева, малко след като е изляза от звукозаписното студио в дома си в Лондон, където записва реклами. Тя живее в британската столица от 8 години и работи като войсоувър артист и продуцент. Никога не е спирала да се интересува от случващото се в родината ѝ, и доколкото е възможно - да участва в процесите, които са важни за нея, семейството ѝ и България . Тя е една от първите, включили се в протестите на Острова.

Лондон от близо седмица се събираме пред българското посолство, за да подкрепим протестите и исканията за установяване на нормалността като норма и за превръщането на България в правова демократична държава", казва Сталева пред Свободна Европа.

Протестите с искане за оставка на кабинета и на главния прокурор започнаха, след като миналия вторник няколко представители на "Демократична България" опитаха да акостират с надуваема лодка край плаж "Росенец", за да покажат, че достъпът до мястото е ограничен заради непосредствената му близост с лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Опитът им беше осуетен от служители на НСО.

Организацията в Лондон, както и в други градове по света, е спонтанна. Сталева е разбрала за протеста от социалните мрежи.

"Стефани Лалева пусна призив в различни Фейсбук групи и доколкото знам, първия ден са били само тя и още един човек. На третия вече бяхме може би 100 и разговаряхме и с посланик Марин Райков за това, че сме тук, за да изразим своята солидарност към случващото се в България".

В момента българите в Лондон обсъждат помежду си и няколко точки, около които да се обединят по време на протеста, планиран за четвъртък в 19 часа местно време. Организаторите съобщиха във Фейсбук, че събитието не е политическо, че не е "в подкрепа на нито една личност или партия". Искаме да изкореним мафията и корупцията веднъж за винаги от държавата ни, защото цялата ни система е за смяна".

Освен оставките на правителството и на главния прокурор, българите в Лондон имат и други искания, които засягат правото им на глас:

"Служебно правителство и избори, на които задължително да има въведено работещо електронно гласуване, за да могат всички български граждани в чужбина да имат възможност да употребят законното си право на вот без пред тях да се създават умишлени пречки", уточнява Жана Сталева.

"И още един изключително важен въпрос лично за мен", уточнява тя - "да се изисква пълна прозрачност по случая със зверски битите участници в протеста, разследване и подвеждане под отговорност на полицаите, грубо превишили правата си и нарушили закона". Двама млади мъже се озоваха в болница след напрежението на протестите в края на миналата седмица.

Протести се организират и от българските общности в Бирмингам, Манчестър, Берлин, Брюксел, Барселона, Копенхаген и на други места.

Във Франкфурт българи от групата "Ние сме емигранти, ние сме хъшове" се организират да протестират пред българското консулство в неделя, 19 юли, съобщи "Сега".

За четвъртък е планиран протест в Кьолн. "Българите зад граница няма да седим безучастно и да гледаме LIVE-ове във Facebook от протестите в България", пишат организаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари