Българите имат нужда да се освободят от злобата и завистта

0

България отбелязва 139 години от своето освобождение.

Тържества има в цялата страна днес като най-тържествени са в София и на историческия връх Шипка, предава БГНЕС.

Хубавото време позволи на много столичани да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния войн в центъра на София от предназначените за това места. Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев приветства строените по конец представителни части на площада и ги поздрави за националния празник. След което на фона на националния химн и топовни залпове беше вдигнат и българският трибагреник. След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венци пред Паметника на Незнайния войн.

На церемонията присъстват патриарх Неофит, главният мюфтия, представители на дипломатическите мисии у нас, националният омбудсман Мая Манолова, депутати и други официални лица.

Българите имат нужда да се освободят от злобата и от завистта. Това заяви Калина Колева, която бе една от многото столичани, дошли на празника заедно с децата си. Тя би посъветвала днешните управляващи да мислят повече за народа си, а не за себе си.

"Това е един от най-големите празници на България. Трябва да възпитаваме децата в традицията. Да я предаваме, за да знаят какво е било преди нас", заяви младият баща Иван Коцинов и сподели, че би посъветвал детето си да остане и да се бори в страната си. „Имаме възможност да излезем навън, но предпочитам да си останем в България, защото тук е моята родина и моите корени. Смятам, че така трябва да бъде”, каза Коцинов.

„Тежко на онези, които са минали през онова време. Ние сега смятаме, че е трудно, но тогава сигурно е било далеч по-трудно”, заяви и Аница - пенсионерка дошла да наблюдава церемонията. Тя е дошла, за да отдаде памет на онези, които са се жертвали, за да сме свободни и им благодари. Освен това жената е дошла и, за да види президента Радев на живо.

Днешните българи, според нея трябва да се борят, за да се премахне днешната свободия. Да върнат ценностите, които ни бяха завещани на нас, а ние не можем да ги завещаем на нашите деца. Това неуважение и безпардонност един към друг.

Жената оправдава и всички българи зад граница, отишли да търсят шанс за нормален живот, защото „животът е кратък. "В крайна сметка всеки търси реализация за себе си. Но дълбоко се надявам, че точно те ще се върнат и се надявам наистина нещата да си дойдат на мястото, защото това не може да продължава до безкрай. Не може децата от малки да са така агресивни - към учителите си, към лекарите, към всичко”, коментира жената.

Според нея не самата беднотия прави българите по-диви, а „някак много хора, които са безотговорни насъскат хората - “Левски” срещу ЦСКА, т.е. един срещу друг. Родители израснаха в това озлобление. Не може всичко, което е било преди да го разрушиш и да си спокоен сега, че всичко ще върви по мед и масло - просто, не става”, каза Аница.

Но и за това има лек, според нея и този лек е всеки да има работа, защото само тогава няма да има време да мислим за агресивни неща. „Сега станаха водещи тези хора, които нямат човешки ценности, те имат пари, придобити по някакъв начин. От анцуга, без да има изградена йерархия. Децата растат, стават магистри, но не са като бившите инженери. Ако продължават нещата така, ще има време, когато няма да има кой да работи вече в държавата”, каза Аница.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари