Българинът все по-често посещава библиотеки и музеи

1
Това показват данните на Националния статистически институт за 2023 г.
Това показват данните на Националния статистически институт за 2023 г. Видео: NOVA

Това показват данните на Националния статистически институт за 2023 г.

Сериозен ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина през 2023 година. Това показват данните на Националния статистически институт, който традиционно публикува данните на 24 май, предава NOVA.

Най-големият ръст спрямо 2022 година е при публиката на театри и сценични изкуства, която се увеличава средно с 9 души на представление. Това е ръст от 31%. Повече са посещенията и в кината - с 15 на сто. Увеличение има при музеите с над 24%. В библиотеките регистрираните читатели са 270 хил., което е с 14% по-малко в сравнение с предходната година, но посещенията се увеличават с 15.7%.

Сериозно присъствие отчетоха и на Панаира на книгата. Точно на 24 май беше откриването му в центъра на София. Участват над 140 издателства. Всеки, който иска да си закупи книга, може да го направи до 2 юни.

Специално за откриването автографи днес раздаде Георги Господинов. Точно преди година романът му „Времеубежище” спечели международната награда „Букър”. „Има много хора. Много повече мъже четат, много ученици. Майки купуват за децата си в чужбина и деца за майките си. Това е размяна между поколения и е страхотно”, коментира писателят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари