Българин влезе в топ 20 на Калифорнийските винари

1
Миро Чолаков е роден и израснал в Троян, където първите стъпки във винарството научава от дядо си
Миро Чолаков е роден и израснал в Троян, където първите стъпки във винарството научава от дядо си

Миро Чолаков е роден и израснал в Троян, където първите стъпки във винарството научава от дядо си

Българинът Миро Чолаков е в топ 20 на Калифорнийските винари - това съобщиха за БТА от онлайн списанието Life Bites.

Роден и израснал в Троян, Чолоков е около дядо си, докато той прави сам виното си. В края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Миро Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между стотици кандидати да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния, позната като американската Мека на виното.

Там той започва работа като стажант в беритбата на грозде в избата Dry Creek. Впоследствие остава девет години и постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker.

През лятото на 1999 г. напуска, за да стане майстор винар в Trentadue в Гейзервил, Калифорния. В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на избата, които печелят множество награди.

През 2001 г., паралелно с работата си, българинът основава своя изба, наречена Miro Cellars и създава първото си собствено вино - Miro Cellars 2006 Petite Sirah. Само няколко седмици, след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate - едно от най-влиятелните списания за вино в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари