Българин се включи в безпрецедентна зимна експедиция до К2

0
Вторият по височина връх на планетата очаква да бъде покорен от първата в историята зимна експедиция, която се състои от 50 човека. Сред тях е и българинът Атанас Скатов.
Вторият по височина връх на планетата очаква да бъде покорен от първата в историята зимна експедиция, която се състои от 50 човека. Сред тях е и българинът Атанас Скатов.

Вятър от 70 км/ч и температура -30 градуса на Хималаите

Атанас Скатов се е завърнал в базовия лагер под К2 (8611 м). Българинът участва в мащабна експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата, пише Дневник.

Той сподели впечатленията си от трудността на задачата. К2 е един от най-предизвикателните върхове за алпинистите дори през лятото, а през зимата студът и силният вятър правят задачата още по-сложна.

"Днес слязохме с моя партньор обратно на базов лагер. Целта на ротацията бе по една нощувка в първи и втори японски лагер. За съжаление времето бе много лошо и прекарахме два дни в лагер 1, 5850 м", написа Скатов във "Фейсбук".

"Духа много силен вятър - над 70 км/час. В комбинация с температура минус -30 градуса, разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи повече от 7400 м. Но експедицията е в самото си начало и силно вярвам в успеха. Действително няма абсолютно нищо общо между летните и тази зимна експедиция", посочи той, като благодари за подкрепата.

В експедицията на "Севън съмит трек", в която участва, са включени повече от 50 души.

Факт, определян от специалистите като безпрецедентен за К2 през зимата.

Успоредно с това със същата цел там е и непалецът Нирмал Пурджа, който постави рекорд с изкачването на всичките 14 осемхилядника за 190 дни.

До момента Скатов е изкачил десет от върховете, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари