Българин с трансплантирани сърце и бъбрек покори най-високия връх в Африка

0
47-годишният хасковлия Георги Пеев изкачи високия 5 895 метра Ухуру
47-годишният хасковлия Георги Пеев изкачи високия 5 895 метра Ухуру Снимка: Георги Пеев / Facebook

47-годишният хасковлия Георги Пеев изкачи високия 5 895 метра Ухуру

Българин стана първият с трансплантирани сърце и бъбрек, изкачил най-високия връх в Африка – викотия 5895 метра Ухуру в планината Килиманджаро, Танзания. 47-годишният хасковлия Георги Пеев стъпи на най-високата точка на Черния континент в 6:36 часа тази сутрин с още трима българи. Всички се чувстват добре и експедицията продължава със слизане, съобщи той в социалната мрежа.

Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград“, написа още световният шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, пише още Георги Пеев, който се прибира в България в неделя следобед.

За поредното предизвикателство и покорен връх с каузата „Да за Живот!“ Георги Пеев пое на 1 декември. През 2019 г. той изкачи най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, с цел популяризиране на донорството. През 2021 г. се включи заедно с други трансплантирани българи в супермаратона „Витоша 100 км“. И през изминалото лято в подкрепа на каузата си изкачи отново Мусала, както и върховете Вихрен, Ботев и Голям Перелик.

Сърдечната трансплантация на Георги Пеев бе на 24 август 2013 г.- рожденият ден на сина му Калоян, в столичната УМБАЛ „Св. Екатерина“. На 19 февруари 2015 г., в УМБАЛ „Александровска“, е бъбречната му трансплантация, като донор е майка му Таня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари