Българин от корпуса на Чуждестранния легион е задържан в африканска държава

0
Четиримата предполагаеми легионери, задържани в понеделник пред летището в Банги, са били тежко въоръжени и в униформи, “от френска, италианска, румънска и българска националност”
Четиримата предполагаеми легионери, задържани в понеделник пред летището в Банги, са били тежко въоръжени и в униформи, “от френска, италианска, румънска и българска националност” Снимка: РИА новости

Той е един от четиримата легионери, срещу които се води разследване

Централноафриканската република започна вчера разследване в Банги бяха арестувани в понеделник четирима войници от корпуса на Чуждестранния легион на френската армия, действащ под егидата на ООН. Те бяха обвинени в социалните мрежи, че са искали да убият държавния глава, съобщи Франс прес и БТА.

Това беше обявено същия ден, в който САЩ и Франция отправиха обвинения пред Съвета за сигурност на ООН срещу руските наемници от частната група “Вагнер”. Според Вашингтон и Париж наемниците са участвали в екзекуцията и избиването на десетки мирни граждани и водят системна кампания на терор в Централноафриканската република, където се борят срещу бунтовниците редом с редовната армия.

Четиримата предполагаеми легионери, задържани в понеделник пред летището в Банги, са били тежко въоръжени и в униформи, “от френска, италианска, румънска и българска националност”. Те са се придвижвали с автомобил без обозначителни знаци, посочи снощи прокурорът на Банги.

Четиримата са придружавали френския генерал Стефан Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в Централноафриканската република до летището, откъдето той е излетял за Париж, заявиха френската армия и ООН. Но те веднага бяха обвинени в множество акаунти в социалните мрежи, че са искали да убият президента на страната Фостен-Арканж Туадера, чийто конвой е трябвало да мине от същото място. Париж и ООН отрекоха веднага това твърдение и го определиха като дезинформация и груб опит за манипулация.

Инцидентът се случи в момент, когато отношенията между Франция и бившата ѝ колония са все по-напрегнати, като се влошават още повече от борбата за влияние между Париж и Москва, отбелязва АФП.

След началото на светкавичната си контраофанзива централноафриканската армия, главно благодарение на руските паравоенни формирования, си върна контрола над по-голямата част от територията, изтласквайки бунтовниците от градовете и основните им бастиони. Сега те водят партизанска война, като нападат силите за сигурност и мирни граждани.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари