Българи създадоха бира без глутен

0
Целта е да се задоволят потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена
Целта е да се задоволят потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена

Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии наскоро представиха разработките си на безглутенова бира.

За целта те използват пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на института, предава БНР.

Безглутеновата бира е сред т. нар. функционални напитки, т.е напитки, които имат благотворно влияние върху здравето на човека и някои от функциите на организма.

"Основната цел на тази бира е да задоволи потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена", каза в „Преди всички“ доц. Силвия Милева, заместник-директор на Института по криобиология и хранителни технологии. В международен план има интерес и със сигурност има направени такива пива, каза доц. Милева:

"До края на годината предстои да завършим разработването на тази задача. Тогава ще изберем от разработените варианти. Това, което за сега сме получили е нискоглутеново пиво, което е между 20 и 100 милиграма на литър количество глутен в крайния продукт".

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари