Българи разказват за унищожителния потоп в Гърция

0
Четирима души загинаха от стихията в Южна Гърция, а една жена все още е в неизвестност в Солун
Четирима души загинаха от стихията в Южна Гърция, а една жена все още е в неизвестност в Солун Снимка: AP

Извънредно положение е в сила в Солун и Пелопонес в Гърция след унищожителните порои в страната, които взеха и жертви.

Четирима души загинаха от стихията в Южна Гърция, а една жена все още е в неизвестност в Солун. На много места до Солун пожарни изпомпват вода от къщи и магазини. Има заведения до морето, които са покрити с кал. В морето плуват части на разбити лодки и се виждат потънали коли, които бурята отнесе в морето.

Има спукани водопроводи и от чешмите тече кална вода. В Солун продължава да е в неизвестност 53-годишна жена, която направила опит да излезе през прозореца на колата си на метри от дома си. Открита е колата, но от жената - майка на 3 деца, няма следа.

Българи, отишли на почивка в Солун, разказаха, че последствията от потопа се виждат на много места в града, но не всички райони са засегнати, предаде 24 часа. Наводнени са редица плажове, по които има наноси от кал и паднали дървета. Водата влязла в много гръцки домове, но властите и доброволци се заели светкавично с разчистването на улиците. “Хората се справят бързо, организацията им е много добра”, казаха нашенците. Ситуацията се нормализира, а дъждът постепенно спира.

До момента няма информация за пострадали българи, но тъй като метеоролозите предупреждават за нови дъждове и бури, е желателно българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да следят прогнозите и да избягват пътуване в засегнатите райони, тъй като доста пътища са затворени. С помощта на пожарникари са спасени 24 души, блокирани в колите си в близост до Солун

В област Лакония водната стихия скъса бентове на реки и преля язовира. Най-много са щетите в полуостров Пелопонес. Спасени са 25 души в супермаркет в Лакония, 21 в Месиния и 50 студенти, заклещени в студентски център в Каламата. Извънредно положение в рамките на 6 месеца - до 7 март 2017 г., обяви от град Каламата зам.-министърът за защита на гражданите Никос Тоскас след посещение в района и среща с местните власти.

Унищожена е реколта, има удавени животни, наводнени къщи, буквално са отнесени и разцепени пътища. Пътят Атина - Триполи - Каламата втори ден е затворен. Гръмотевични бури оставиха остров Закинтос без ток, наводниха къщи и хотели в четвъртък. Силните ветрове изкорениха дървета в различни части на острова, а проливният дъжд наводни къщи и магазини. Забавени са полети на летището, има инциденти и катастрофи по пътищата.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари