Бъди активен, а не агресивен!

0
Проект за изграждане на умения от младите хора за справяне във враждебна среда започна в Русе
Проект за изграждане на умения от младите хора за справяне във враждебна среда започна в Русе Видео: Русе Медиа

Тридневен Дунавски фестивал, обучения, дискусии и спортни състезания, които ще се проведат в Русе, ще помагат на младите хора да се справят с насилието, превърнало се в обществен проблем

Това са част от дейностите по проекта „Бъди активен, а не агресивен“, който се изпълнява от сдружение „Дунавски инициативи за обединени региони” и се финансира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта.

Националната програма и самият проект бяха представени днес в Русе от председателя на сдружението Валери Недялков, предава Русе Медиа

Този година програмата на ММС е в отговор на наблюдаваните негативни тенденции по отношение на различни форми на агресия, зависимости и рисково поведение сред младите хора. Затова е особено важно създаването и прилагането на устойчиви инструменти, които да са в подкрепа на младите и да имат превантивен смисъл. Целта е да се изгради сред подрастващите и хората до 29 г. социално отговорно поведение, да могат да се справят със стресови ситуации чрез създаване на навици за здравословен начин на живот и физическа активност. Финансирането на програмата за 2022 г. е в размер на 5 млн.лв.

Това са и насоките, в които ще работят участниците в проекта „Бъди активен, а не агресивен“ в Русе. Трите основни фактора, които са причина за появата на агресия, са семейството, общото изместване на ценностната система и стила на възпитание в училище. Младежите, които ще се включат в проекта, ще бъдат общо 90 в три възрастови групи – ученици, студенти, заети и безработни лица на възраст между 15 и 29 години, като 10 процента ще бъдат хора в риск и социално уязвими. в неравностойно положение.

В периода до 31 октомври ще се работи в няколко направления, обясни ръководителят на проекта Валери Недялков. Ще има информационна кампания, където ще се ползват и съвременните платформи със създаване на видеоклипове и участието на инфлуенсъри с послания срещу агресията. Акцент ще бъде тридневният Дунавски младежки фестивал, в който ще има концерт-хепънинг с двама популярни млади изпълнители. На него се очаква да се съберат поне 500 души. По време на фестивала ще има обучителна програма „Бъди активен, а не агресивен“, в която ще се работи по въпросите на вербалната и невербалната агресия, агресията в училище, навън и онлайн. Ще се разработи учебна програма, която да въведе нов метод за превенция и реакция на агресията. Програмата ще бъде представена и на различните институции. Ще се състои също младежки дебат на тема „Как да овладяваме агресията“.

Физическата активност ще бъде насърчена чрез провеждането на спортни състезания и игри, които ще бъдат подпомогнати от спортните клубове в Русе Ще се практикуват поне шест вида спорт, след които волейбол, баскетбол,футбол, маратон и др.

Резултатите, които се очаква да постигне проектът сред младите хора, е да се даде публичност на проблема с агресията, да се изгради устойчив модел за противодействие и да се разработи обучителна програма. Заедно с това ще има много информационни материали и сайт, посветен на тази тема.

Проектът „Бъди активен, а не агресивен“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    плюс-минус
    Хубаво е неправителствени организации да се включват, подпомагани с някаква сума пари, в различни обществени дейности. Но се питам каква е ефективността от тяхната работа. Все ще отчетат свършена работа, но какъв ще е резултатът днес и утре?
  • 4
    1
    Нещо като
    Бъди прост, а не глупав.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари