БАБХ взе антинаграда за достъп до информация

0
Със "срамота" беше отличена Комисията за противодействие на корупцията
Със "срамота" беше отличена Комисията за противодействие на корупцията

Българската агенция по безопасност на храните получи "Катинар" - антинаградата на Програма достъп до информация (ПДИ).

Тази година за шестнадесети път ПДИ раздава награди и антинагради за Международния ден на правото да знам, който е днес. Агенцията беше "отличена" като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и грубо нарушава правата на гражданите по този закон, пише вестник Сега.

БАБХ е номинирана заради практиката си в разрез със закона да държи заявленията за достъп до информация, подадени онлайн, да бъдат подписани с електронен подпис.

"Повтарящите се отговори от един орган сочат на намерение да се прегражда незаконно изпълнението на правото на достъп до информация. Същата практика обаче – използвани са същите аргументи и често същите думи и изрази – се прилага от различни административни органи и структури в системата на БАБХ. Този факт сочи, че вероятно намерението да се нарушава закона е било нарочно разпространено сред администрацията в страната. Една цяла система от изпълнителната власт е решила системно да нарушава закона", пише в номинацията.

Със "срамота" в тази категория беше отличена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Тази институция беше номинирана за антинаградата заради отказа на председателя й Пламен Георгиев да бъде предоставена информация за осъжданията по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди на КОНПИ, както и за разходите на комисията по производството на Цветан Василев. Административният съд - София-град отмени и двата отказа на Георгиев, чака се произнасянето на Върховния административен съд, пред който той обжалва.

Другата антинаграда - "Вързан ключ" - за най-смешно или абсурдно решение или практика по достъп до информация, взе Административният съд във Варна. Поводът е, че хората, завели дело за достъп до информация, засягаща същия съд, са дадени от магистратите на НАП за данъчна проверка.

Срамотата в тази категория отиде при Министерството на правосъдието, което отказа да предостави отчета си по закона за достъп до информация. Това са публични данни, които трябва да са качени и на сайта на ведомството. Претендентите в тази категория бяха и Софийската областна дирекция "Земеделие", ВиК - Благоевград, Военно-апелативният съд, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към МП и Община Севлиево.

ПДИ традиционно раздаде и положителни награди на активни граждани, неправителствени организации, журналисти и институции. Има и две антинагради - за най-затворена институция, както и за най-смешен или абсурден отказ да се предостави информация. Полижителните номинации са 20, а останалите са за двете антинагради.

"Златен ключ" за гражданин, който най-активно упражнява правата си по закона за достъп до информация, взе адвокат Мария Шаркова. Тя беше номинирана заради изследването си за делата за лекарска грешка, както и заради събраните с помощта на закона над 500 съдебни решения, чийто анализ показва, че над 65% от наказателните постановления, издадени от Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО), се отменят. Грамота в тази категория получи и Елена Христова, която използва активно закона за получаване на информация за регистрираните от съответните управляващи органи нередности по различни оперативни програми на ЕС.

Асоциацията на парковете в България получи "Златен ключ" като една от най-активните природозащитни организация по използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Грамота взе и Българският институт за правни инициативи.

При журналистите голямата награда отиде при Емилия Димитрова от "Севлиево онлайн" и "За истината" заради активността й при разкриване на порочните практики на местната власт в града. С грамоти бяха отличени Валя Ахчиева, която режисира и води предаването "Открито" по БНТ, както и сайтът "Биволъ".

Институцията, носител на "Златен ключ" тази година е община Белослав. С грамота беше отличена община Белоградчик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари