БАБХ: Няма метод за хващане на сухо мляко в прясното

0
Агенцията опроверга изследване на Асоциация “Активни потребители”, в което се твърди, че в пресните млека масово се добавя сухо мляко
Агенцията опроверга изследване на Асоциация “Активни потребители”, в което се твърди, че в пресните млека масово се добавя сухо мляко

Контролират суровините в мандрите

Не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Затова и в целия ЕС не се извършват такива лабораторни изпитвания. Това заявиха от Българската агенция по безопасност на храните на въпрос на “Труд” във връзка с изследване на Асоциация “Активни потребители”, в което се твърди, че в пресните млека масово се добавя сухо мляко.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е записано, че “Наименованието “прясно мляко” се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко”. т. е. не се допуска влагането на възстановено сухо мляко", заявяват от БАБХ.

От там допълват, че агенцията контролира влаганите суровини за производство на млечните продукти чрез проверка на постъпилите в мандрите количества суровини, в т. ч. сурово и сухо мляко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари