Баба Божана празнува 100-годишен юбилей

0
Рожденичката от Ряхово е свидетелка на сватбата на цар Борис
Рожденичката от Ряхово е свидетелка на сватбата на цар Борис Снимка: БРЯГ

Рожденичката посрещна всички с обичайната си блага усмивка и ги почерпи с баница.

100-годишния си юбилей отпразнува жителката на Ряхово Божана Игнатова Хаджимитева. На 26 януари цял ден в дома ѝ пристигаха скъпи гости, за да я поздравят с кръглата годишнина. Рожденичката се радва на обичта на четирима внуци и шестима правнуци, част от които са в чужбина.

Баба Божана, както уважително я наричат всички в селото, има 2 деца – син, който вече е починал, и дъщеря, при която живее от 15 години. През целия си живот е работила в зеленчуковата бригада в Ряхово. След пенсионирането си обаче тя не спира да отглежда зеленчуци и плодове в собствената си градина и продължава да се труди, пише БРЯГ.

Над половин век баба Божана живее щастливо със съпруга си, когото загубва през 1992 година. И досега разказва, че сред най-тежките в моменти в живота ѝ са останали годините, в които той е воювал на фронта през Втората световна война. Сред непрежалимите загуби на Божана е и смъртта на сина й.

Въпреки трудностите в живота, столетничката преминава през годините, съхранявайки миловидната си усмивка и доброжелателния си поглед към света. Тя е скромен и честен човек, който никога не е бил интригант. Така я описва един от внуците ѝ Николай Великов.

„Може би се е крепяла и на вярата си в Бога, защото нейните родители навремето са се грижили за църквата в селото – споделя Великов. - И досега баба ми е в страхотна кондиция“, възхищава ѝ се той.

Баба Божана се радва на добро за годините си здраве. Не е спазвала диети и не се е ограничавала в храната. „Тя яде всичко, но никога нищо не хапва след 18.30 часа - каза Великов. – Понякога си позволява и половин чашка вино. Радостното е, че няма някакви сериозни заболявания“.

Сред незабравимите мигове, за които баба Божана разказва и до днес, е сватбата на цар Борис с царица Йоана, на която е станала свидетелка. Тогава Божана е била едва на осем години. Синът на попа в селото, който е бил депутат, организирал група от 10 момчета и момичета да отидат в София за сватбата на царя. Децата в Ряхово били известни като „юнакини“ и „юнаци“, защото носели калпачета и бели ризи. Отивайки в столицата, облечени с униформите си, те се наредили в шпалира по улицата, по която минали младоженците. И досега баба Божана си спомня царя и царицата в каляската и тяхната внушителна конна охрана. Дори цар Борис се спрял пред ряховчани, поздравил ги и им помахал. Осемгодишното момиче до такава степен се е впечатлило от вида на царя с мустаците, че връщайки се в селото, вижда мъж с мустаци и се развиква – „Царят дойде! Царят дойде!“.

"Срещата с царя обаче не я прави монархистка, тя и досега си е останала аполитична и не се пали излишно за нищо", разкрива Великов.

За юбилея на баба си внукът ѝ я зарадвал с голяма шоколадова торта. За празника в сряда в при рожденичката пристигнаха кметът на Ряхово Георги Атанасов, секретарят на местната администрация Иван Иванов и заместник-кметът на Община Сливо поле Михаил Чиликов. Гостите ѝ поднесоха много подаръци и торта, а от името на кметството в Ряхово и от читалищното настоятелство при НЧ „Познай себе си -1911" тя получи и поздравителен адрес с пожелание за крепко здраве, спокойни дни и подкрепа от обичаните ѝ хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    българин
    Да е жива и здрава! Дай Боже, всекиму!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари