Автомобилни гонки и форсирани двигатели тормозят русенци

5
Хората не вярват, че по-високите глоби ще решат проблема
Хората не вярват, че по-високите глоби ще решат проблема Снимка: БНТ

Хората не вярват, че по-високите глоби ще решат проблема

В Русе спират от движение автомобили заради силен шум. Само за няколко часа шест коли останаха без регистрационни табели. На шофьорите са съставени актове по Закона за движение по пътищата. Това стана ясно след съвместна акция на областната дирекция на МВР и регионалната здравна инспекция.

Хората, които живеят до ключови булеварди в Русе, са подложени на постоянен тормоз от форсиращи двигатели и автомобилни гонки. Севдалина Димитрова е майка на три момчета, като най-малкото е на 10 месеца. Често ѝ се налага да успокоява децата си заради силния шум от преминаващите коли.

Според експерти по-високият шум на автомобилите се дължи на нерегламентирани изменения в изпускателните уредби на превозните средства.

"Обикновено това го правят младите хора понеже звукът, който се чува вътре в автомобила им повдига адреналина. Когато се направят тези интервенции, освен шума, те премахват в повечето случаи и системите за екология, тоест каталитичните конвектори и филтрите за твърди частици и от там е вредата за околната среда", заяви пред БНТ Ангел Калчев, автомонтьор.

Хората не вярват, че по-високите глоби ще решат проблема. Те настояват за по-строг контрол при годишните технически прегледи на автомобилите.

По време на специализираната полицейска акция в Русе са проверени 56 автомобила. Спират се от движение до отстраняване на проблема само тези, при които е установен шум от двигателите над допустимите норми за градска среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    12
    Дидо
    Ми дебилите си избраха същия безхаберник за кмет. Мизерията и хаоса в града ще си продължат.
  • 4
    11
    Милю
    Инсталирайте си в телефона приложение за информация :https://liteapks.com/sound-meter.html
  • 0
    10
    DB до 8
    Работя от десетилетия с децибели. Към две десетилетия отиват. И логаритмични и десеттични. Ти сериозно ли?
  • 3
    9
    до 8
    "7-ми" май е "аудио инженера", както се беше нарекъл.:) Остави го човечеца да се прави на компетентен.
  • 6
    8
    до 7
    Трябва да спреш да вярваш на всичко безусловно, както и да спреш да разпространяваш дезинформация. От посочените от теб стойности виждаме, че телефонен разговор е същото като шума от прахосмукачка. Шум от мормот увиващ шоколада в станиол — 80 dB.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари