"Автомагистрали" се самоелиминира от ремонтите на пътища

0
АПИ реши да действа смело с приключването на старите процедури за пътно поддържане
АПИ реши да действа смело с приключването на старите процедури за пътно поддържане Снимка: МРРБ / архив

АПИ реши да действа смело с приключването на старите процедури за пътно поддържане

Държавната фирма "Автомагистрали" бе дисквалифицирана от конкурсите за пътното поддържане на републиканската пътна мрежа, защото не е успяла да представи изискваните документи.

Това става ясно от публикуваните в профила на купувача на АПИ документи по размразените след поредица от съдебни дела обществени поръчки за пътно поддържане, пише в. „Сега“.

Медията припомня че, процедурите са на служебното правителство на Гълъб Донев, като бяха прекратявани на два пъти от правителството на Николай Денков. В крайна сметка Върховният административен съд окончателно отмени прекратителните решения и процедурите се върнаха на изходна позиция.

От новопубликувани протоколи по процедурите става ясно, че „Автомагистрали“ не са предоставили изисквани от конкурсната комисия документи по поръчката за пътното поддържане на територията на Перник и са били дисквалифицирани. От протокола става ясно, че фирмата е декларирала, че ще ползва наето техническо оборудване, инструменти и съоръжение, без да представя обаче информация кои са третите лица, с които възнамерява да работи. Това не е допустимо.

Сходно нарушение е извършено и при офертата за пътното поддържане на Смолян. Тук държавното дружество цитира фирма, нямаща отношение по документи към поръчката – „ИСА 2000“. Според отразеното в документите на нея щяло да се разчита за корекции в асфалтовата смес. „Автоматистрали“ е отстранена и от тази поръчка, става ясно от протокола на конкурсната комисия.

Дисквалифицирането на "Автомагистрали" на това основание - зависимост от трети лица, е показателно на фона на шумните скандали с инхаус договорите за строителство на АМ "Хемус", при които държавната фирма се оказа куха шапка за преразпределяне на пари към реални изпълнители.

Още не е ясно как ще приключи „раздаването на картите“ в друга голяма поръчка, в която „Автоматистрали“ се надява да запази позиции – за пътното поддържане на магистрални участъци. Тя е на много висока прогнозна стойност – близо 716 млн. лв., като дейностите са разделени в 6 обособени позиции за поддържане на участъци от „Струма“, „Тракия“, „Марица“ и „Хемус“. Решението за прекратяване на поръчката от 1 до 4 позиция бе окончателно отменено от ВАС и процедурата ще бъде размразена. По 5 и 6 позиция няма произнасяне на съда, но АПИ е решила да действа смело и да отмени решенията и за тяхното прекратяване с аргумента, че те страдат от същите пороци, довели до отмяна по останалите пунктове. Така и по тези позиции поръчките ще бъдат възобновени.

Сключването на договори ще сложи край на продължила с години сага около пътното поддържане. Договорите, възлагани при третия кабинет на Бойко Борисов, се оказаха незаконно наддоговорени и в крайна сметка бяха прекратени, но години наред различните правителства не успяха да възложат наново дейностите и се стигна до анекси и много скандали. Ще бъде интересно да се проследи доколко статуквото ще остане без промяна след многото перипетии и дали фирмите, избрани с големи мъки, ще се окажат същите, коментират експерти.

ИНДЕКСАЦИЯ

Пред bTV служебният регионален министър Виолета Коритарова съобщи, че са били сериозно индексирани и инхаус договорите за "Хемус". Тези договори не са публични и няма как да се видят. Коритарова заяви още, че по магистралата се работи и до края на годината ще има приключен участък от нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари