Автоинструкторите готвят протест за Гергьовден

0
Позволете ни да работим, е техният апел
Позволете ни да работим, е техният апел Снимка: БГНЕС

Автоинструктори готвят протести – причината е, че школите за обучение на кандидат-шофьорите са изправени пред фалит.

Преподавателите по автомото подготовка бяха сред първите, които трябваше да прекратят дейността си заради пандемията от Covid-19. Заповедта на транспортното министерство за тях беше издадена още на 13 март - първия ден на извънредното положение. Те обаче настояват, че нищо не пречи изпитите и курсовете да се провеждат със защитни облекла, като броят на курсистите е по-малък и се спазва необходимата дистанция.

Затова автоинструкторите са готови да протестират навръх Гергьовден, за да бъдат чути исканията им - да бъдат възстановени курсовете или да бъдат включени в адекватна схема за подпомагане от страна на държавата, с която да покриват поне разходите си.

До момента никой не е взел предвид нашето положение като учебни центрове – вече втори месец не работим, а началото на месеца го стартираме с минус 5000 лева - плащаме осигуровки, наеми за кабинети и офиси, наеми за полигони, паркинги. Един център има 10-14 автомобила и гражданските отговорности текат, имат и винетки, никой не го отчита това нещо“, коментира пред Dariknews.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му схемата 60/40 не е приложима за автошколите. Тя е и закъсняла, тъй като автоинструкторите не бяха включени в първоначалния текст на постановлението. Включиха ги месец по-късно, малко преди Великден и по данни на социалното министерство вече има автошколи, които се възползват от мярката.

Все пак Иванов е оптимист по-скоро за новата мярка за подпомагане на микрофирмите със173 млн. грант, която обяви снощи премиерът и се очаква да стартира в началото на май.

„Как ще ни пускат в системата 60/40, когато аз имам 0 лева приходи за 2 месеца и трябва да извадя да платя 40% разходи. Има ли логика?“, запита той.

Според Йонко Иванов няма и никаква причина да не се провеждат изпитите, тъй като в момента страдат и курсистите, които вече са си платили.

Не виждаме какъв е проблемът те да не могат да се явят на изпит. Той се провежда в специално оборудвани бели стаи и съвсем спокойно може вместо по 10 човека, да се пуснат по-малко. Те са в кабинки, които са отделени една от друга, изпитващият може да бъде с обезопасително облекло и скафандър. Същото важи и за изпита по практика. Не е толкова трудно да се осигурят 100 скафандъра за изпитвачите. Тези хора са се подготвили и вече 3 месеца не могат да се явят на изпит, а за него са си и платили, забравят какво са научили. После трябва да плащате допълнителни суми за обучение, и на вас ще ви е по-лесно да прецените, че може да си платите и че можете да си вземете книжката...“, намекна той за възможни корупционни практики.

Ние стоим 40-50 ден затворени, през това време тумби от млади хора пият бира по градинките. Разхождат се, а не могат да си вземат изпитите. Всички магазинчетата работят по улицата, при нас каква е опасността?“, пита Иванов.

По негово мнение дистанционното обучение изобщо не е вариант. „На всяко едно критично положение, в което зависи животът на хората, трябва да се обърне внимание с интонация и това може да го направи само даскала. Да си драскате с химикалката вкъщи и някой с монотонен глас да ви обяснява що е то кръстовище и предимство, просто не става. Който настоява това да се случва, има комерсиални интереси“, категоричен бе той.

По думите му диалог с „Автомобилна администрация“ няма.

Никой не иска да ни покани на разговор. Ние сме доведеното дете на министерството на транспорта и на никого не му пука за нашата ситуация. Протестът може да бъде паралелно и с парада на 6 май /б.р. - засега парад не се планира/. От едната страна ще има парад, от другата - парад на учебни автомобили“, закани се той.

Не искам да тежа на държавата, да взимам заеми, а да си изкарам парите. Или да бъде пуснато обучението от началото на месеца, или да бъдем включени в схема, с която да си покрием разходите“, обобщи исканията на бранша Йонко Иванов.

В същото време автоинструктори от страната разпратиха петиция до транспортния, здравния и просветния министър, както и до ИА "Автомобилна администрация", но все още нямат отговор.

В нея те настояват да им бъде позволено да работят и забраната за шофьорските курсове да не бъде обвързвана с крайната дата на извънредното положение - 13 май. Инструкторите недоволстват, тъй като виждат двоен стандарт - таксиметровите шофьори не са спрени да работят, а учебните коли - да.

В петицията си автошколите предлагат да бъдат дадени конкретни указания до учебните центрове и техните служители и да бъде въведена система от правила на провеждане на обучението, при спазване на най-строгите санитарно-хигиенни изисквания. Така например, теоретичното обучение да се провежда само онлайн, а практическото обучение - само с обучавания курсист и при носене от инструктора и от курсиста на ръкавици, маска и очила. Инструкторите се ангажират с дезинфекция на учебните МПС преди и след всеки учебен час, както и на офисите на фирмите. Ще отправят и предупреждение към клиентите да идват само напълно здрави и без симптоми. Незабавно да се преустановява обучението на лица, които проявяват симптоми на респираторно заболяване, обещават още от бранша.

"Освен това, много бизнеси като таксиметрова дейност, хранителни вериги, аптеки, автосервизи, тото пунктове, градски транспорт, а също и магазини за търговия с промишлени стоки, включително вече и фризьорски и козметични салони, функционират и реализират обороти в условията на същата епидемична обстановка", пишат в петицията. "Неясно по какви критерии и защо дейността, която извършваме, е приравнена на ресторантьорството и питейните заведения, кината и театрите, които бяха затворени изцяло, и където безспорно съществува по-голям риск от разпространение на зараза", питат автоинструкторите.

"Ако продължим да бездействаме ще бъдем принудени да потърсим финансова подкрепа от държавните органи и кредитните институции, което още повече ще задълбочи икономическата криза в страната. Ние не искаме да сме в тежест на социално-осигурителната система! Ние искаме да спасим работните места и препитанието на хиляди хора и техните семейства!ПОЗВОЛЕТЕ НИ ДА РАБОТИМ!", завършва апелът им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари