Автобусните превозвачи искат глоби за споделеното пътуване

0
Превозвачите виждат конкуренция, която подбива цените им
Превозвачите виждат конкуренция, която подбива цените им

Националното сдружение на автобусните превозвачи в България настоява за по-строг контрол и санкции на шофьорите, които предлагат споделено пътуване.

Лицензираните превозвачи виждат в този вид транспорт конкуренция, която подбива цените им. Те подчертават, че има законови механизми, които ако се спазват, биха довели до санкции, предава БНТ.

Според сега действащия Закон за автобусните превози глобата за всеки шофьор, който извършва обществен превоз срещу заплащане без лиценз – каквото на практика е "споделеното пътуване", е 1500 лева и сваляне на предния регистрационен номер. За повторно нарушение санкцията се удвоява. Според Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче, тези разпоредби не се прилагат и в някои райони на страната конкуренцията с този вид превоз достига до 100 процента. Такива са над 70 общини, като най-драстичен е случаят в Пазарджик.

Симеон Милушев - главен секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България: Там наистина има леки автомобили, които стоят на колонка, като леки таксиметрови автомобили, но без никакви надписи и извършват превози в цялата област. Те са обхванати от споделеното пътуване, което е регламентирано, но контролните органи не желаят да санкционират този вид превоз.

Въпреки че на практика е незаконно, споделеното пътуване печели все повече привърженици. Те се организират в социалните мрежи, а цената е в пъти по-ниска от тази на билета за автобус.

23-годишният Денис избира автобуса само когато няма опция за споделено пътуване в посоката, в която трябва да отиде.

БНТ: От къде до къде пътувахте?
Денис: От София до Стара Загора.
БНТ: За колко пари?
Денис: 10 лева. Нещо такова.
БНТ: Ако има група споделено пътуване и автобус до някоя дестинация - какво ще изберете?
Денис: Най-вероятно споделеното пътуване.
Генка Пешлевска: Ами пътуваме по двойки, по тройки, заедно за да може колата, да не се движи сама. Уговаряме се от вечерта. Сега отивам на Троян и понеже съм самичка, ще пътувам с автобуса.

При споделеното пътуване шофьорът често оставя пътниците на адрес и така категорично печели пред билета за автобус.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари