Австрийци строят фабрика за 150 милиона евро във Велико Търново

0
Aстрийска компания строи съвременна фабрика по модел на производствата им в Залцбург
Aстрийска компания строи съвременна фабрика по модел на производствата им в Залцбург

Строителството и инвестиционната активност във Велико Търново се раздвижиха.

В града и около него се строят над 10 големи обекта. Дейността е между 3 и 4 пъти по-мащабна от първите шестмесечия на предходните 3 години. Това личи както от работата на майсторите на терен, така и от предложенията и съгласувателните становища, които разглеждат в кметството, съобщава Kmeta.bg.

Най-голямата инвестиция е дело на австрийска компания, която строи съвременна фабрика за дървени плоскости по модел на производствата им в Залцбург. Стойността й се очаква да достигне до 150 млн. евро. С нови бази разполага голям местен завод за сладолед и фабрика за сладкарски изделия. Пред стартиране е строителството на предприятие в IT сектора, с което ще бъдат разкрити стотици работни места. В близост до Южния пътен възел започва изграждането на голям строителен хипермаркет.

Своеобразно събуждане претърпяха и замразените строежи. Довършени бяха сгради, по които не се работеше в продължение на години. На първо място в тази група е големият търговски комлекс „Скай център”, който се намира до Съдебната палата във Велико Търново. Вторият мол, както е известен обектът, бе замразен през 2010 г. заради финансови проблеми на инвеститорите. 

Три години по-късно комплексът стана собственост на Първа инвестиционна банка. От финансовата институция решиха да инвестират в довършването му. Няколко големи магазини вече работят, заедно с десетки офиси.

Ренесанс претърпява и жилищното строителство. Местните компании възобновиха вдигането на блокове. Инвеститорите активно работят по обекти в квартал „Картала”, край централния булевард „Никола Габровски” и в широкия център на града, където ще бъде обособен миниквартал „Мармарлия” с над 22 хил. кв. метра застроена площ, собствени улици и парк.

Над 550 ще са новите жилища, които ще са на разположение на купувачите в съвсем близко бъдеще. Цените на необзаведените нови апартаменти варират между 340 и 430 евро на кв. м. Разликите зависят от това в коя част на града е строителството, какво е изложението на жилището и др.

Наскоро лично икономическият министър Божидар Лукарски потвърди за завишения инвестиционен интерес към Велико Търново и обеща, че край старата столица ще бъде създадена нова и съвременна индустриална зона. 

Общината и кметът Даниел Панов са създали проект за 2 млн. лева, с който изцяло ще обновят градската среда в Западната промишлена зона. Средствата са гарантирани по ОП „Региони в растеж”, а планираната дейност е част от одобрената инвестиционна програма.  

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари