Австралийски съд: Google лъже потребителите за данните, които събира

0
Федералният съд на Австралия отсъди, че Alphabet, която е компанията майка на Google, заблуждава потребителите относно лични данни за местоположението, събрани чрез мобилни устройства с Android
Федералният съд на Австралия отсъди, че Alphabet, която е компанията майка на Google, заблуждава потребителите относно лични данни за местоположението, събрани чрез мобилни устройства с Android

Федералният съд на Австралия отсъди, че Alphabet, която е компанията майка на Google, заблуждава потребителите относно лични данни за местоположението, събрани чрез мобилни устройства с Android, съобщи регулаторният орган на страната

Гигантът е въвлечен в съдебни дела в страната през последните месеци, тъй като правителството измисли и по-късно прие закон, за да накара Google и Facebook да плащат на медийните компании за съдържание на техните платформи, уточнява Money.bg.

Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) заяви, че съдът е счел, че Google погрешно е твърдял, че може да събира информация само от настройката на историята на местоположенията на устройствата в периода между януари 2017 г. и декември 2018 г.

Оказва се обаче, че настройка за контрол на активността в мрежата и приложенията, когато е включена, също е давала възможност на Google да събира, съхранява и използва данните и е била включена по подразбиране на устройствата, според ACCC.

Освен това потребителите на устройства с Android не са били информирани, че изключването на историята на местоположенията, но оставянето на настройката "Активност в мрежата и приложенията" включена, ще позволи на Google да продължи да събира данни, установи съдът.

Регулаторът заяви, че ще иска санкции, но не посочи сумата.

Говорител на Google заяви, че докато съдът е отхвърлил много от исканията на ACCC, компанията не се е съгласила с останалите констатации и е разгледала възможностите си, включително евентуална жалба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари