Атанаска Дишева: В петък ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор

1
Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор, счита съдията, член на ВСС
Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор, счита съдията, член на ВСС Снимка: БГНЕС

Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор, счита съдията, член на ВСС

"Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България главен прокурор се освобождава предсрочно. Но правомощието да се определи изпълняващ длъжността "главен прокурор" е на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като процедурата по избор се провежда пред Пленума и тя е различна от процедурата за избор на административен ръководител. Нямаме гаранция, че временно изпълняващият няма да остане на тази длъжност в продължение на месеци или години. Докато изпълнява длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор".

Това каза съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, предава БНР. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласува "против".

И допълни, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождаването на Иван Гешев Прокурорската колегия на ВСС се е събрала и в рамките на "семпло обсъждане" на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел.

"Трябваше на публичен и на задълбочен дебат да бъде поставено наличието на професионални и нравствени качества, изисквания, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на съдебна власт".

Дишева подчерта:

"Предвид скоростта, с която се проведе изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му само в рамките на Прокурорската колегия, мнозинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че дори обсъждането да беше проведено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото".

По думите ѝ, за да бъде променен начинът, по който работи ВСС, трябва да има промяна в начина, по който той е структуриран, в начина, по който се избират неговите членове, както и съществена промяна в неговите правомощия.

"ВСС трябва да бъде разделен на две колегии. Няма защо във вземането на решения, които касаят съдилищата, да участват прокурори. И обратното. Важно е в съвета, който отговаря за работата на съдилищата, да има преимуществено участие на съдии, избрани от съдии. В прокурорския съвет да има външен контрол, да не бъде съставен само от прокурори, защото тогава ще има ограничение на влиянието на главен прокурор. Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор. Административен ръководител начело на прокуратурата би следвало да има, но не с тази различна регламентация от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд".

Атанаска Дишева посочи, че в петък ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дедо
    Абе ние българите до кога ще вкараме в властта все бандити Абе всичките ли сме овце най големите мафиоти са в властта то не ДПС то не ГЕРБ Абе всичките ни направиха на маймуни с този Сарафов нали е с Петьо Еврото са дупе гащи кадейто крадат бизнеса на хората Еми то по-добре да сложат Делян Пеевски от колкото тази Снежанка и осемте джуджета
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари