Атанас живее 16 години с куршум в главата

0
Защо прекратиха разследването на покушението?
Защо прекратиха разследването на покушението? Видео: bTV

Заподозреният е освободен, а причината е липса на доказателства

16 години мъж живее с куршум в главата след като е прострелян в двора на училище. Разследването на покушението е прекратено преди дни.

Мъжът настоява то да бъде възобновено и да получи обезщетение по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

"15 години и половина съм с куршум в главата. Куршумът застава някъде пред ушния канал. И вътре в главата ми се е капселовал и стои така", разказа Атанас Златев, предаде bTV.

Преди 16 години Атанас работи като охранител и огняр в пазарджишко училище. На 26-ти февруари 2008 г. неизвестен стреля срещу него в двора на училището.

"Отивайки на работа в 6:30, издебнаха ме, имаше стари постройки на стари тоалетни. И буквално от 20 сантиметра ми стреля в главата", каза Златев.

Дни след стрелбата криминалистите арестуват предполагаемия автор на покушението. Тогава защитен свидетел дори разказва подробности.

"В този разпит този защитен свидетел е разказал подробно как същата сутрин, заедно с лицето, което беше привлечено като обвиняем, са посетили това училище. Свидетелят го е изчакал, а лицето, което е привлечено, влязло в училище и възпроизвело няколко изстрела, които били чути от този свидетел", каза през 2012 г. прокурор Ангел Панков от Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Дни по-късно обаче заподозреният е освободен, а причината е - липса на доказателства.

"По моето дело няма никой осъден, нито задържан. Те бяха обвинение двама души, които бяха пуснати. Целият град знае кой е поръчителят. Ние си имахме конфликти с него, той ми се е заканвал. Не смея да изрека името му. Те много добре знаят града и обществеността кой е. Този човек е криминално проявен“, добави Златев.

"Доколкото знам, отнасял се е много отрицателно към явлението "разпространение на наркотици", особено сред подрастващите, тъй като той е работил в училището като надзирател. Вероятно е имал поглед върху това как съвсем млади хора, ученици, употребяват наркотици. Вероятно някой от разпространителите на тези вещества е бил засегнат от неговото поведение", добави Панков.

През годините потърпевшият се жалва на министър-председатели, правосъдни и вътрешни министри. Резултат няма. Месеци след покушението срещу него получава нова заплаха – плик с куршум и послание "не си платил дълга". Авторът на посланието обаче също остава неизвестен.

"Точно на 15-тата година получих от прокурора Панков, че делото е прекратено. Ако той не може да работи по това дело, да сменят прокурора, да сменят разследващия полицай, да се започне отново", смята Златев.

"Делото е образувано по член 115 връзка с член 18 от наказателния кодекс – за опит за убийство през 2008 година. Делото е прекратено поради факта, че в този период от време извършителят на деянието не е открит и е прекратено поради изтекла 15-годишна давност за наказателно преследване", съобщават от Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Днес Атанас Златев призовава новия главен прокурор Борислав Сарафов да поднови разследването.

"Аз съм умирал 3-4 пъти на операционната маса. Живея с куршум в главата. Имам вече 15-20 болести вследствие на това. Аз се водя средна телесна. Това средна ли е? Може ли с куршум в главата да се води средна? Аз не съм получил никакво обезщетение. Направих молба, внесох си документи. Отговориха ми, че не мога да бъда, защото не бил хванат човека и не могат да ми бъдат изплатени никакви помощи", разказа Златев.

Пистолетът, с който Атанас Златев е прострелян все още не е открит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари