Атанас Запрянов: Ще формираме бойна ескадрила от 8+8 самолета Ф-16

0
Задължително е да купим още 8 изтребители
Задължително е да купим още 8 изтребители Видео: bTV

"Задължително е да купим нови 8 изтребители и те ще бъдат закупени при условия на разсрочени плащания. Рано е да говорим на каква цена, но след като започнем да изпълняваме сегашните договори тя ще е преференциална, като така ще имаме възможност да формираме бойна ескадрила от 8+8 самолета Ф-16."

Това коментира в студиото на bTV зам.-военният министър ген. Атанас Запрянов.

По думите му са направени пълни разчети на това, което имаме като пакет в началото на преговорите и това, което сме получили в окончателния договор.

"Нямаме основание да твърдим, че имаме орязан пакет. В хода на перспективата ще наложи да купуваме още ракети, защото пилотите ще стрелят. Освен това никоя държава не купува в повече оръжия, които имат и срок на годност. Не е засегнато и обучението на пилотите, дори някои елементи надхвърлят - например резервните части, които също са повече от началото на състезанието.

Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива, подчерта Запрянов и добави: Ще се наложи да закупуваме повече ракети.

Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка. Не сме заявили голяма пакет от запаси от оръжия", разкри още генералът.

Зам.-министърът на отбраната обясни, че сега предстои, след като получи официално мандат от правителството военният министър Красимир Каракачанов да подпише договора за новите изтребители.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари