Атанас Славов: Няма смисъл да удължаваме агонията с Гешев

0
По-добре е президентът да издаде указа, коментира правосъдният министър
По-добре е президентът да издаде указа, коментира правосъдният министър Снимка: Демократична България

По-добре е президентът да издаде указа, коментира правосъдният министър

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че според него е разумно, след запознаване с доказателствата и дебатите, до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата президентът да издаде указ за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор. Предложението на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече е в Президентството, а процедурата приключва с издаването на указ. Конституцията не оказва конкретен срок.

“Главният прокурор вече е загубил легитимация като ръководител на прокуратурата, съдейки и от отношението в Европарламента вчера. Така че да удължаваме агонията вече няма смисъл. По-добре е да се издаде указ. Ако има някакъв спор, той да отиде в Конституционния съд, там казусът да се разгледа и да приключим с тази тема”, коментира Славов пред “Нова телевизия”.

Правосъдният министър поясни, че изслушването на Иван Гешев в комисията на Европейския парламент по граждански свободи в Страсбург е продължило 15 минути при предвиден половин час. В същото време онлайн включването на Славов и заместник-министър Емил Дечев продължило около час.

„Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура във ВСС, г-н Гешев е решил да отиде на това изслушване. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително. Дори София ин’т Велд се изненада, че си е тръгнал, а след това е претендирал, че не е имал право на защита”, заяви Славов..

Министърът коментира и твърденията на евродепутата Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, съобщени от Гешев по казуса “Барселонагейт”. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има обвинителни актове”, смята Славов.

Правосъдният министър коментира, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване. „Основният акцент на комисията беше: „Защо чак сега?“. Няма разумен отговор на този въпрос. Когато решат – работят. Видяхме свръхактивност в последните седмици. А какво правеха в изминалите 4 години. Този въпрос му беше зададен и по време на изслушването”, каза той.

Според него пленумът на ВСС трябва да определи кой да изпълнява временно длъжността на главен прокурор. „Не знам кой, но без съмнение лице с интегритет и професионализъм. Със сигурност безспорен професионалист и с безспорни морални качества”, каза Славов. Той отбеляза, че липсата на доверие в този орган – под 10%, е изключително тревожна за цялата система.

„Моето становище, докато течеше миналата година процедурата по отстраняването на Гешев – смятах, че има много сериозни доказателства, за да се вземе решение за отстраняване. Вероятно по-тежки, отколкото нарушението сега. Тогава мнозинството във ВСС направи всичко възможно, за да не се вземе такова решение”, каза Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари