Атанас Пеканов: Ползите от въвеждането на еврото в Българя са повече

0
„Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов
„Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов Видео: NOVA

Той отбеляза, че все пак съществуват и някои рискове

Ползите от въвеждането на еврото в Българя продължават са повече. Това заяви бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов

„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза той в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов.

И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите  ”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    русенец
    Защо Дания, Швеция, Унгария, които са страни, с горе-долу население като нашата, но с много по-работеща икономика не виждат полза от въвеждането на еврото? Първите две са и от шенгенското пространство. Явно националните им валути не пречат на просперитета им, а ако еврото се сгромоляса, то това няма да повлече и тях. На България не и трябва да приема еврото, долара или рублата, трябва и читаво управление! Дали ще си получаваме заплатата в левове, евро, юани е без значение, от значение е какво можем да си купим с нея!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари