Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка

1
Тя е 10 пъти по-масивна от Слънцето
Тя е 10 пъти по-масивна от Слънцето

Тази черна дупка отстоява на 1600 светлинни години от Земята

Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка, отстояща едва на 1600 светлинни години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Черната дупка е десет пъти по-масивна от Слънцето, казаха учените. Тя е и три пъти по-близо до Земята от установената преди най-близка до Земята черна дупка.

Тя е идентифицирана посредством наблюдение на движението на звездата, която се движи в орбитата ѝ на разстояние, подобно на това между Земята и Слънцето.

Първоначално черната дупка е наблюдавана и идентифицирана от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция, каза Карим ел Бадри от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Ел Бадри и екипът му продължили наблюдението с Международната обсерватория Джемини на Хавай и потвърдили откритието. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Учените все още не са сигурни как бинарната система се е оформила в Млечния път. Тя е назована Гая ВН1 и е разположена в съзвездието Змиеносец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари