Астероид вече носи името Варна

0
Варна вече е част от космическото пространство
Варна вече е част от космическото пространство Видео: БНТ

Варна вече е част от космическото пространство

Астероид, открит от варненски екип, получи официално името Варна. Небесното тяло се движи между планетите Марс и Юпитер. То не е опасно за Земята и тепърва предстои да бъде проучено.

Всичко започва преди 10 години, когато екипът на доц. Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория към ВВМУ - Варна открива астероида 510466.

"За нас работят големи телескопи, които се намират в обсерваторията Халиакала на Хаваите. Получаваме изображения, които обработваме с професионалния софтуер Астрометрика, откриваме новите обекти, определяме техните координати, изпращаме нашите отчети в центъра за малки планети в Харвард", обясни доц. Веселка Радева, цитирана от БНТ.

Следват дълги години на наблюдения и проучвания. За астероида Варна вече се знае, че обикаля около слънцето за 2 години и 9 месеца по орбита, която се намира между тези на Марс и Юпитер.

Въпреки че Международният астрономически съюз първоначално не приема името Варна заради сходството му с името на индийския астероид Варанаси, в последния им бюлетин небесното тяло вече фигурира с името на морския град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук