Аспарух Илиев: Лекарите да изписват антибиотиците без тяхната марка

0
Медикът се обяви за изписване на генеричното название на медикамента в е-рецептата
Медикът се обяви за изписване на генеричното название на медикамента в е-рецептата Снимка: Facebook \ Asparouh Iliev

Медикът се обяви за изписване на генеричното название на медикамента в е-рецептата

Всички лекарства се произвеждат от фирми и имат фирмено название, което ги различава едно от друго. С отметката в електронна рецепта от лекаря се позволява на фармацевта да замени и фирмения препарат, но това до известна степен е "задна" вратичка.

За това алармира д-р Аспарух Илиев в социалната мрежа. Според него, лекарят е този, определящ лекарството.

И пояснява защо:

"Т.нар. генерично название (това, което се записва под фирменото с малки букви) е названието на активната субстанция. Например ципрофлоксацин е антибиотик (ципрофлоксацин е името на активното вещество), произведен за първи път от фирма Байер под името Ципробай. След изтичане на патента под името "Ципрафлоксацин" се произвежда от много фирми".

Според българския лекар, който има успешна медицинска практика в Германия, е изключително важно е да се направи следващата стъпка, която да задължи в електронните рецепти да се изписват само лекарства според фармакопейното название, не фирмено. Изключение е инсулина, който е биологичен продукт, поясни още д-р Аспарух Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Уйййййййй!
    Мамин педерастчо! Закичиха ли ти чепката на грозденцето отзад?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари