Асен Василев: Президентът се обяви като защитник на „Газпром“

3
Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес
Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес Снимка: Facebook

Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес

„Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на Република България, а не интересът на Руската федерация и на „Газпром“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по повод решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за допълнителната такса, наложена за преноса на руски газ през България.

„С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и на ЕС, така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“, каза министър Василев.

Сезирането на Конституционния съд на Република България от президента няма да спре изпълнението на закона, поясни финансовият министър. Той посочи, че очакваме първите постъпления от таксата, наложена за преноса на руски газ, да постъпят до 14 ноември. За заплащането ѝ са уведомени всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България, установено е какъв е режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не. Агенция „Митници“ вече е публикувала методическо указание, че се изисква страната на произход на газа да бъде удостоверена със съответния договор за доставка.

Асен Василев изрично подчерта, че таксата не оскъпява газа за нито една от страните, които го получават, тъй като техните договори са с точка на доставка в съответната страна, а единствено намалява печалбите на „Газпром“. В случай, че руското дружество откаже да плати, България може да реагира с всички инструменти, с които разполагат НАП и Агенция „Митници“ - налагане на обезпечителни мерки, изземване на авоари, ресурси и др.

В отговор на журналистически въпрос финансовият министър каза, че „Лукойл“ е внесъл 154 млн. лв. корпоративен данък заедно със солидарната вноска тази година. До 31 октомври трябва да бъдат изплатени всички невнесени до момента солидарни вноски авансово. След това, до 30 ноември, трябва да бъде внесена и вноската за ноември, като тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината, иначе се дължи висока наказателна лихва. „Ако „Лукойл“ изпълнят тези си задължения, очакваме до края на годината да бъдат внесени приблизително 400 млн. лв. Това включва и вече внесените 154 млн. лв“, съобщи министърът. Той допълни, че за периода 2009-2020 г. групата на „Лукойл“ в България, рафинерията плюс бензиностанциите и др., е декларирала загуба от 1,882 млрд. лв. За 2021 г. са декларирани 170 млн. лв. печалба и за 2022 г. – 404 млн. лв. печалба. Дружеството е подало коригираща декларация за признаване на загубата от минали години, която е отхвърлена от НАП, следователно данъците им са дължими.

Министър Асен Василев коментира и средствата за изграждане на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“. Той заяви, че гласуваните от Министерския съвет 500 млн. лв. са толкова, колкото са поискани от Министерството на енергетиката. „Със сигурност държавата ще инвестира още средства. Въпросът е на кой етап от проекта“, уточни Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Македонец
    А какво му е странното, след като е "назначен" от ген. Решетников?! Всички(или не) помним, как руzкият полковник от КГБ Гундяев с агентурно име патриарх кирил се караше на хасковският каун, а вицето - дебелата комунстическа свиня йотова, коленичи да му целува.......... Но българинът е много прост, щом избира милиционери и фатмаци да го управляват.
  • -6
    3
    1 и 2 - титани, колоси на...
    Бацковци 1 и 2, евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани! За транзитни такси, международни договори др. да сте чували? Не, щото галя и козяк не са казали! Та, идиоти ...! Анадънму 👹
  • -3
    2
    Срам
    Мислехме , че след Плевнелиев сме стигнали дъното на президетската институция, а ето че Радев го копае още повече ... в търсене на руzzки тръбопроводи и защитавайки руzzкия интерес.
  • -2
    1
    Sтанко
    СРАМ ме е, че имаме толкова антибългарски продажник за пРеZZидент, който поставя ТероруZZките интереси пред БЪЛГАРСКИТЕ! Жалко и аз неговите поддръжници също предатели от БКП, ИТН и "вгъZZраждани"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари