Асен Василев: Пикът на инфлацията ще бъде през март-април

0
След този период ще почне успокояване, коментира министърът на финансите
След този период ще почне успокояване, коментира министърът на финансите Снимка: БГНЕС

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през реформа

Преди да минат през реформа, средства няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти във връзка с протестите за повече пари в сектор „Сигурност“, предаде репортер на БГНЕС.

Василев коментира обвиненията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени, както и за занижената инфлация. Според него приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на иновациите.

Василев поясни, че има няколко бързо движещи се елемента – единият е свързан с инфлацията, а другият с кризата с Украйна. „Видяхте вчера, че цените на петрола скочиха значително, цените на газовата борса скочиха значително, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ, както се е случвало неведнъж за размразяване на петролния резерв. Съответно успокояване на пазарите. Това са едни сравнително турболентни времена и няма как всичко да се прогнозира с абсолютна точност", заяви още Асен Василев.

Той отговори на въпрос дали са съгласни с прогнозите на опозицията за инфлацията. „Вие знаете, че средногодишно ни очаква инфлация между 5 и 6%. В момента е заложена 5,6% като още миналата година си говорихме, моето мнение беше, че пикът ще бъде март-април и след което ще започне успокояване. Тогава никой не говореше за война в Украйна. Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели и за Европа. Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци, както знаем там, покрай високите цени на газа, имаме много високо нарастване на цените. С пролетта, с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци, очакваме и там да се успокоят нещата“, заяви още Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари