Асен Василев: Ако има атака върху Полша, ние сме автоматично във война

1
Надявам се никога не се стига до такъв сценарий, заяви Василев
Надявам се никога не се стига до такъв сценарий, заяви Василев Снимка: БГНЕС

"Каквото и да поискат американските партньори от нас решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. Представете си, че има атака върху Полша, активира се Пета клауза на НАТО, това е ужасно, но има директен конфликт НАТО - Русия, ние сме автоматично във война, тогава вече се предоставят на всички съюзници, надявам се никога не се стига до такъв сценарий".

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш:

"Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще мине. В тази ситуация трябва да сме сигурни, че сме част от голяма сграда, през която колкото и да е голям, няма да може да мине. Това, че сме НАТО, че сме ЕС е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента... Българският интерес е изключително ясен, той е, че тази война да спре максимално бързо и да не се разширява".

В предаването "Политически НЕкоректно" Василев допълни, че България вече прави няколко неща като хуманитарна помощ, санкции:

"България трябва да заяви много ясно, че в тази братоубийствена война между два славянски народа има един народ, който е нападнат, и един народ, който го е нападнал".

Той посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото.

Изгонването вчера на 10 руски дипломати е инициатива на цяла Европа, подчерта вицепремиерът и отрече да има връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че "това е провал на прокуратурата, а не на правителството".

"Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства... Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация".

Вицепремиерът е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.

"Г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем".

Интервюто с Асен Василев можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    До пети
    Това което казваш за Турция и Гърция - обърни внимание, че и двете страни са членки на НАТО. Много трудно е да вземеш страна. Дай пример за някоя държава /нечлен на НАТО/, която е нападнала страна член на НАТО и НАТО не се е намесило
  • 6
    5
    русенец
    Драги ми Кокорчо, Никой не може да ни накара да влизаме в каквато и да е война освен вас, българските политици-подлоги. Немският канцлер заяви на полските си партньори, че забъркат ли се във война, Германия няма да участва. Иначе през осемдесетте години на миналия век Гърция и Турция воюваха помежду си, Кокорчо, НАТО не се намеси. Така, че дете -идиотче, гледай интересите на държавата, майната им и на байдън и на НАТО и на другите, които искат война. Паси, Плевнелиев, Филип Димитров, Александър Йорданов и другите канарчета, които се правят на ястреби, като искат война да хващат кремъклийките и да ходят да се бият в Украйна!
  • 3
    4
    darkaveng
    Bonkerz, 15:43 | 19.3.2022 г, Баце, корифеино, ма много несвързано! Опорките май се разпадат! Потърпи, други ще ти спуснат, не се коси!
  • 10
    3
    Стига плямпа,
    Ами ходи в Усрайна да се биеш срещу братята руснаци, бе, да ти ЕПМ! Големи патриоти, големи войници! Имам чувството, че цял живот сте държали в ръцете си само пишки и никога пушки!
  • 0
    2
    Bonkerz
    А да се сещаш че Левски е казал "който ни освободи, той ще ни пороби"? За умишлено провалената газова връзка с Гърция, заради което 10 години не можем да получим газ отдругаде освен Русия и рака да намалим цените, когато има конкуренция. За това, че строим руски газопровод към Сърбия с наши пари 3 милиарда лв и даже Сърбия, която е по-далеч от Русия и с повече транзитни такси плаща по-евтин газ. За това, Лукойл 15 години не плаща данък печалба о декларира годишни загуби между 200-500 милиона лева, те да не са руско благотворително дружество, или нещо ни лъжат? Ако малка фирма намери по-евтино бензин от чужбина, трябва да първо да го вкара в данъчен петролен склад (всичките собственост на Лукойл) и като плати огромна такса горивото вече не е евтино... За постоянните шпионски скандали, в един от които българският отродник и предатвл тръгна да бяга към руското посолство да се скрие. За постоянните руски провокации, че кирилицата дошла в Расия от Македония и България въобще не се споменава. За тия и още МН неща не се сещаш?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари