Асансьорите в Русе са с амортизирани подемни машини

3
Проблемът е, че липсват резервни части и се налага машините да бъдат подменяни изцяло с нови, но в България няма завод, който да ги произвежда
Проблемът е, че липсват резервни части и се налага машините да бъдат подменяни изцяло с нови, но в България няма завод, който да ги произвежда Видео: Русе Медиа

Най-големия проблем на асансьорите в Русе са подемните им машини.

Голяма част от тях са амортизирани и са за подмяна – това е констатацията на инж. Цветанка Попова, която е инспектор по технически надзор на асансьорните механизми. Проблемът е, че липсват резервни части и се налага машините да бъдат подменяни изцяло с нови, но в България няма завод, който да ги произвежда.

Единственият вариант е да се внасят отвън, основно от Италия или Турция. Цените варират според параметрите на подемната машина и дължината на стоманените въжета, но най-ниските цени за основния клас асансьори за 4-ма човека в 8-етажен блок, излизат около 5000лева. Самата операция по подмяната също не е лека задача, споделят специалистите, предава Русе медиа.

За изминалата 2019 г. една от фирмите, които се занимават с поддръжка и обслужване на асансьори в Русе, е подменила 10 подемни машини. Близо една трета от тях са на асансьори, които са с дървена дърпаща се решетка.

Според експертите при асансьорите не възрастта е най-същественото. Оказва се например, че тези, които са в кв. Здравец, са на повече от половин век, но работят като „оси“. За разлика от тези в кв. „Чародейка“, монтирани в зората на демокрацията през 1987 г. „Голяма част от тях са направо развалини. Всичко опира до това от каква партида са били доставени“, казва инж. Попова.

Проблемът при повдигателните машини е появата на теч около машината, тя остава без смазване и в даден момент се променя звукът й, тя започва да хъхри и да ромоли. Констатирането на тази промяна при задължителния технически годишен преглед винаги означава спиране на ползването на асансьора, докато не се отстрани неизправността. За да функционира даден асансьор, той трябва да има стикер за проверка и годност, както и кога трябва да мине отново инспекция. Самата подмяна на износените уплътнения също е твърде специфична задача, по простата причина, че те са ‚лоени“ в старите двигатели и няма откъде да бъдат намерени.

Има случаи, в които хората решават сами да си произведат и подменят дефектната част, “примерно изронено зъбно колело“, но в този случай, няма кой да даде сертификат за качество и гаранция за резервната част, направена от „гаражния майстор“. В Русе почти няма асансьор с подемна машина, която да няма теч, но малките разливи не са фатални.

Болшинството от асансьорите са произведени през периода 1975-1985 г., като най-старите механизми в жилищните блокове датират от 1966 г. и все още работят безупречно. Констатацията на специалистите е че най-стабилни са тези, които са били произведени до 1989 г., с изключение на механизмите в кв.„Чародейка“ от 1987 г., където са слагани асансьори от дефектна партида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари