Арменците в Русе празнуват Бъдни вечер

0
Службата в Арменската църква „Света Богородица“ ще започне в 17.30 часа
Службата в Арменската църква „Света Богородица“ ще започне в 17.30 часа

Арменската общност в Русе отбелязва тази вечер Бъдни вечер, а на утрешния ден Коледа и Богоявление.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: „Христос се роди и богояви, да бъде благословено богоявлението му“.

Службата в Арменската църква „Света Богородица“ ще започне в 17.30 часа, водена от отец Дирайр Хадавян. След нея по домовете на арменските семейства тръгват коледари които да пеят за здраве. Това ще са деца от арменската скаутска организация. На 6 януари общността празнува едновременно Рождество и Кръщение Христово. Тогава се прави и водосвет. Млад мъж става кръстник на водата. Неговата задача през годината ще бъде да помага в работата и организацията на църквата. Службата започва в 11.00 часа.

Арменската Коледа се празнува 12 дни след повечето християнски народи, а по традиция тържествената църковната служба започна в късния следобед и към 19 часа се възвестява Христовото рождение. За разлика от българите, арменците не кичат елха.

На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари