Арман Бабикян: Конфискуваха над 3 тона дезодоранти от протестиращите

0
Спират автобуси за пълна проверка, която е отнема часове, обясни Арман Бабикян от Отровното трио
Спират автобуси за пълна проверка, която е отнема часове, обясни Арман Бабикян от Отровното трио Снимка: БНТ

Днес е 64-ият ден от началото на протестите с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът започна от сутринта под мотото "Велико народно въстание 2". Засега атмосферата е спокойна и нагласата и на протестиращите, и на полицията е да не се допуска насилие, както стана преди седмица.

Дневник ни запознава с ключови моменти от протестите:

18:33

Протестите започнаха като анархо-левичарски, но вече има разграничаване

Месеците на протести имат за резултат ерозия към правителството, парламента и на политическата подкрепа на ГЕРБ. Това коментира пред БНТ управляващият партньор на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Останалите политически играчи, по думите й, са в процес на наместване.

Ако тази картина се запази, следващото управление ще е от поне три коалиционни партньора, прогнозира социологът и постави въпроса за това кои политически сили имат сходни политики, които да постигнат желаната от протестиращите демократизация.

"Фалшивото единство няма как да доведе до положителен резултат"

Според социолога протестите започнаха и се развиха "под знамето на агресивно налагана теза на анархо-левичарството и различни сили и групи да бъдат опаковани така, че в следващ момент да носят бонуси на определени политически сили". някои дори казвали, че нямат значение възгледите и политическите биографии, а важното е да се участва в протеста.

"Фалшивото единство няма как да доведе до положителен резултат и затова правилно има разграничаване на отделни платформи и групи граждани. Това е нормален процес на обособяване на различни политики", каза Димитрова.

До този момент днешният протест е относително ограничен и мирен, основно това са представители на средната класа, които не са революционери, на работа са и не могат да прекарат целия ден на протеста, коментира Димитрова. И добави, че провокаторите обичат сенките и тъмнината и няма да се изявят през деня.

18:30 ч.

Ден 64: Провокаторите обичат сенките, предупреди социолог

© Георги Пауновски

Пред официалният вход на новата сграда на парламента полицията е инсталирала четири двойки високоговорители. По тях вероятно ще се отправят предупреждения към протестиращите, ако отново се стигне до хвърляне на пиратки и бомбички по полицията, както стана на 2 септември.

За момента хора има само около фонтана пред президентството. Там са и тонколоните, по които вървят познати хитове, както и такива с позната мелодия, но с призив Борисов да си ходи. За разлика от предишните протести, няма сцена.

18:17ч.

На площад Независимост започнаха да се събират участниците във второто издание на Великото народно въстание. Така се наричат планираните като най - масови протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор. При първото "въстание" на 2 септември се стигна до безредици и сблъсъци между полиция и протестиращите.

На площад Независимост започнаха да се събират участниците във вечерната част на второто издание на Великото народно въстание. Така се наричат планираните като най - масови протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор. При първото "въстание" на 2 септември се стигна до безредици и сблъсъци между полиция и протестиращите.

На всеки от подходите има КПП- та като се проверяват чантите на пристигащите, но не се прави претърсване, като преди мачовете. Изземват се спрейове и дезодоранти.

3.5 тона дезодоранти, червила и парфюми са конфискувани, каза току що Арман Бабикян от Отровното трио.

Той съобщи, че са спирани автобуси за пълна проверка, която е отнемала часове.

За момента хора има само около фонтана пред президентството. Там са и тонколоните, по които вървят познати хитове, както и такива с позната мелодия, но с призив Борисов да си ходи. За разлика от предишните протести, няма сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари